Structură an şcolar. Elevii din Suedia şi Franţa au mai multe zile de şcoală decât cei din România

Elevii din Suedia şi Franţa au mai multe zile de şcoală decât cei din România, arată un raport oficial al Eurydice din septembrie 2021. Reamintim că în România, anul şcolar 2022 - 2023 va fi structurat în cinci module de învăţare şi cinci vacanţe.
Loredana Brumă
01 apr. 2022, 11:58
Structură an şcolar. Elevii din Suedia şi Franţa au mai multe zile de şcoală decât cei din România

Structură an şcolar. Elevii din Suedia şi Franţa au mai puţine zile de vacanţă decât cei din România. Aceştia au patru vacanţe într-un an şcolar, plus vacanţa de vară.

Structură an şcolar. Elevii din Suedia şi Franţa au mai multe zile de şcoală decât cei din România

Potrivit unui raport oficial al Eurydice din septembrie 2021, privind numărul de zile de școală din statele europene pe anul școlar în curs, în Suedia sunt 178 de zile de școală, în Franța 162 (primar, gimnaziu) sau 180 (liceu), în România elevii au 172 de zile de cursuri.

Citeşte şi Structură an şcolar. Apare o vacanţă „mobilă” pentru elevi. Fiecare inspectorat va decide perioada

Antonia, o elevă din Suedia, spune că şcoala începe în luna august, la câteva zile diferență în funcție de regiune. Prima vacanță este cea de toamnă şi este o săptămână, în luna octombrie. Următoarea vacanță în decembrie-ianuarie şi are o durată de două săptămâni. O altă vacanță este pentru sporturile de iarnă. Aceasta este decalată pe regiuni şi durează o săptămână. Are loc în lunile februarie și martie. Vacanța de Paști este o săptămână și cuprinde zilele de Paște Catolic – Protestant.

În general, anul școlar se termină în prima săptămână de iunie în regiunea Göteborg. Vacanța de vară ţine până în a doua săptămână de august (inclusiv). Anul școlar, apoi, se reia pe același model.

Antonia a precizat că decalarea vacanţelor şcolare în funcţie de regiune este legată de turism şi economie. În acest fel se evită aglomerațiile în stațiuni.

Anul şcolar se împarte în Suedia în două semestre: de toamnă şi de primăvară. Al doilea semestru începe după vacanţa de sărbători de iarnă., potrivit edupedu.ro. 

Pe lângă aceste vacanţe, şi în Suedia, la fel ca în România, mai sunt câteva zile libere prilejuite de zile naţionale, sărbători specifice culturii suedeze, zile în care profesorii corectează pentru examene naționale ori zile în care cadrele didactice au cursuri. Elevii stau acasă în aceste zile.

În ceea ce priveşte tezele, Antonia spune că nu există lucrări ale căror note să aibă o pondere mai mare decât celelalte evaluări în calculul unei medii școlare. Evaluări naționale au loc semestrial / anual la suedeză, matematică, engleză, prin care profesorii verifică dacă nota acordată elevului e similară celei de la clasă. Notele în Suedia sunt litere, nu numere, iar literelor le corespund punctaje.

Doar în ultimul an de gimnaziu și în ultimul an de liceu se calculează punctaje similare unor medii din România. Acestea vin din adunarea punctelor corespunzătoare notelor-litere obținute la materii, împărțite la câte sunt.

Pentru ultimul an de gimnaziu, punctajul (mediile de la fiecare materie, adunate, formând o notă de câteva sute de puncte) contează la intrarea la liceu.
Pentru ultimul an de liceu, aceste punctaje contează la nota finală (Bacalaureat nu există în Suedia) luată în considerare la admiterea în facultăți, mai indică Antonia.

Citeşte şi Structura anului școlar 2022-2023. Se renunţă la teze. Sorin Cîmpeanu: Va avea loc o evaluare standardizată la final de an şcolar

Cum este structurat anul şcolar în Franţa

Lucile, o elevă în ultimul an de liceu din Franţa, spune că anul școlar începe în prima săptămână de septembrie. Prima vacanță este de toamnă şi are două săptămâni. Următoarea vacanță cuprinde sărbătorile de iarnă și are trei săptămâni. Vacanța de sporturi este de două săptămâni şi vine în februarie-martie. Aceasta este decalată pe trei zone (A, B, C). Vacanța de primăvară are tot două săptămâni și este diferită  în funcție de zonă. În prima săptămână din iulie se termină anul școlar și începe vacanța de vară.

Anul școlar francez 2021-2022 a început pe 2 septembrie 2021 și urmează să se termine pe 7 iulie 2022.

Mediile școlare – elevii francezi își calculează pe trimestre mediile școlare, folosind aceeași metodă ca în România. Trimestrele nu vin după fiecare vacanță școlară și nu sunt conforme. Nu există teze sau lucrări care să conteze mai mult la medie decât alte lucrări / evaluări. Accentul se pune în liceu pe anumite materii în cadrul susținerii examenului de Bacalaureat.

Reamintim că în România, ministrul Educației a anunţat recent că se va renunțe la semestre și teze. Anul şcolar 2022 – 2023 va fi structurat în cinci module de învăţare şi cinci vacanţe.

Noua structură a anului școlar 2022-2023, propusă de Ministerul Educației:

5 septembrie – 21 octombrie – modulul 1

24-30 octombrie – prima vacanta, vacanță de toamnă pentru toți elevii

31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2

23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – a doua vacanta, vacanța de iarnă

9 ianuarie – februarie – modulul 3

6-24 februarie (a doua sapt / a treia sau a 4 sapt din februarie) – vacanţă, decizia o ia fiecare Inspectorat scoalar în parte

februarie – 6 aprilie – modulul 4

8 aprilie – 23 aprilie – vacanța de primăvară

24 aprilie – 16 iunie – modulul 5

17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Căsătoriile între persoane de același sex, legalizate în Thailanda: O piatră de hotar pentru comunitatea LGBTQ+
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București