Structura sistemului de învățământ va rămâne, preponderent aceeași, a mai susținut președintele României, subliniind că va fi dezvoltată „educația timpurie, menținem clasa pregătitoare și gimnaziul de la clasa a V-a la clasa a VIII-a. Creștem autonomia școlilor, mai ales acolo unde există capacitatea administrativă necesară. Pentru restul școlilor vom susține noi forme de sprijin și alocarea de resurse dedicate creșterii calității actului educațional”.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în cazul în care va veni cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, acesta va fi mai uşor controlabil şi nu va avea influenţe asupra sistemului de educaţie, deoarece foarte mulţi angajaţi din domeniu s-au vaccinat deja.
Sorin Cîmpeanu nu crede în forţa valului patru. „Elevii vor veni FIZIC la cursuri în noul an şcolar”
”Din prima zi de mandat am insistat pentru prezenţa fizică la cursuri, în funcţie de evoluţia epidemiologică. Nu văd de ce mi-aş schimba punctul de vedere acum. În al doilea rând, permiteţi-mi să fiu optimist, pentru că în învăţământ avem cea mai mare rată de vaccinare, pentru că la nivel naţional avem o rată de vaccinare diferită de precedentul val, motiv pentru care sunt convins că acest al patrulea val, dacă va veni, va fi mult mai uşor controlabil şi nu va avea influenţe asupra sistemului de educaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri seară la Digi24, întrebat despre cel de-al patrulea val al pandemiei. Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, în cazul în care sunt persoane care nu s-au vaccinat, pentru acestea există varianta testării.
Epidemiologul Octavian Jurma consideră că valul 4 al pandemiei, propagat de tulpina Delta, a debutat oficial și în România, săptămâna această. Specialistul își bazează afirmația pe datele statistice oficiale, care arată că noua tulpină Delta este deja dominantă. În acest context, Jurma se așteaptă ca în perioada următoare numărul mediu zilnic de infectări să se dubleze la aproximativ 2 săptămâni, așa că în momentul deschiderii noului an școlar ar putea fi consemnate între 2.000 și 3.000 de cazuri pe zi.
Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.
Semestrul al II-lea va avea 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului ,,Școala Altfel’’, în perioada 8- 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.
25- 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
11 iunie 2022- până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.
Structura anului școlar 2021- 2022
”Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului școlar 2021- 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie.
Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021- 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.
Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt.
ART. 1 (1) Anul şcolar 2021 – 2022 începe la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 şi are 34 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului şcolar 2021 – 2022 încep la data de 13 septembrie 2021.
ordin 3243_2021(2) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) se stabilesc următoarele:
a) pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022;
b) pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022; c) pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la lit. a) şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.
ART. 2 Anul şcolar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre, după cum urmează:
– Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
Cursuri – luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021
În perioada 25 – 31 octombrie 2021, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă – joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022
– Semestrul al II-lea are 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022
Cursuri – luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022
Vacanţă de primăvară – vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022
Cursuri – luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022
Vacanţa de vară – sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului şcolar 2022 – 2023.
ART. 3
În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.
ART. 4
(1) Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022.
(2) Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin lucrările scrise semestriale (tezele).
(3) Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal se pot organiza activităţi de instruire practică în
perioada dedicată programului „Şcoala altfel”.
ART. 5 Lucrările scrise semestriale (tezele) se susţin, după ce se parcurge programa şcolară, cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.
ART. 6 Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.
ART. 7 În situaţia suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările şi completările ulterioare, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de
consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.
ART. 8 Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul
admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educaţiei.
ART. 9 Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ preuniversitar duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 10 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă schimbări în modul de evaluare a lucrărilor de la examenele naţionale, în sensul introducerii corectării informatizate, care să elimine eroarea umană în evaluarea lucrărilor. Iniţial, acest sistem va fi introdus la clasele primare şi gimnaziu, urmând ca examenul de Bacalaureat să fie modificat în câţiva ani.
„Văd că încă există neîncredere în tot sistemul că vom reuşi pentru evaluarea la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a şi Evaluarea Naţională de la anul, să avem corectare informatizată. Eu spun încă o dată că vom reuşi şi vom avea, pentru a elimina toate aceste situaţii. Iar pentru Bacalaureat vom organiza o pilotare la anul”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la Digi 24.
Sorin Cîmpeanu anunţă cum se va face admiterea la liceu în 2022
El a explicat în acest context, că „pilotarea” de la examenul de Bacalaureat va consta în faptul că în fiecare judeţ vor exista unu sau două centre de examen unde lucrările vor fi codificate, scanate, iar rezultatele vor fi colectate în funcţie de subiecte care dau o imagine asupra competenţelor, nu cunoştinţelor reflectate în lucrări.
„Pentru a avea un Bacalaureat care să evalueze competenţele, ai nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru. Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, şi atunci din septembrie 2022 vor urma patru ani de liceu şi abia la finalul celor patru ani de liceu va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competenţe. Până atunci, Bacalaureatul va fi în modul cunoscut, însă sper să reuşim, îmi doresc să avem o corectare informatizată care să elimine aceste erori”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Acesta consideră că „verificăm mult prea mult cunoştinţele” la examenul de Bacalaureat şi mai puţin competenţele.
Sorin Cîmpeanu a menţionat că există un calendar care prevede modificări legislative care să reglementeze schimbările în acest sens. În ceea ce priveşte ideea ca unele licee să poată organiza concurs propriu de admitere, ministrul Educaţiei a afirmat că există mai multe ipoteze de lucru.