Structura anului şcolar ar putea fi modificată din nou de anul viitor. Ligia Deca a anunţat în prima sa conferinţă de presă în calitate de ministru al Educaţiei, că va păstra măsurile introduse anul acesta, precum organizarea modulară a anului școlar, dar că această măsură va fi evaluată după un an de zile.
„Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului școlar, și vom analiza această formulă după un an de la implementare„, a transmis ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Citeşte şi: Revin examenele de admitere în liceu. Care va fi prima generaţie care nu va mai da Evaluare naţională
De asemenea, Ligia Deca a spus că îşi doreşte predictibilitate, un principiu de la care nu va abdica atâta timp cât este ministru.
„Aş vedea ca orice schimbare – pentru schimbări educaţionale diferite – să înceapă cu cei care întră în clasa a V-a, schimbări care ţin de examenul de bac să fie doar pentru cei care intră în clasa a IX-a”, a spus Ligia Deca.
„Pot garanta că MEN, cât voi fi eu ministru, nu va abdica de la principiul predictibilităţii. S-a înţeles în spectrul politic nevoia de a nu mai suprinde comunităţile şcolare şi a da timp celor care susţin examene importante”, a mai completat Deca.
Vă reamintim că an şcolar 2022-2023 este structurat în cinci module în locul semestrelor și cinci perioade de vacanță.
Mediile disciplinelor se vor încheia la final de an, în iunie 2023, prin media aritmetică a notelor obținute pe parcursul perioadelor de învățare.
La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.
“De exemplu, un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obține în timpul celor 5 module de învățare. Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10”, spune secretarul de stat Sorin Ion.
„La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)”, mai spune oficialul.
Potrivit secretarului de stat Sorin Ion, media generală pentru anul școlar, prevăzută în Regulamentul de Organizare al școlilor ROFUIP 2022, la articolul 109, alineatul 4, se calculează astfel:
“Media are două zecimale, ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă”, a precizat oficialul. “Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală.
Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai. Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. Profesorii care întreabă… am convingerea că o să avem timp să îi învățăm, pentru că noi la anul în iunie încheiem aceste medii. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală”, a declarat Sorin Ion.