Structura anului școlar 2022-2023. Viitorul an școlar ar putea avea o structură complet nouă faţă de ce s-a mai folosit până acum în sistemul de educație din România. În loc de organizarea pe semestre și trimestre, ar urma să fie adoptat un an școlar cu 5 module de învățare, scrie Edupedu.ro.
„Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”, spun sursele Edupedu.ro.
Una din propuneri, în acest nou format, este renunțarea la teze și înlocuirea lor cu o evaluare periodică.
„Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE”, au mai spus sursele în urma discuțiilor din ședința Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, care a avut loc miercuri dimineață.
Președintele Federației Părinților: Se renunță și la teză
„Eu mă dusesem cu un mandat, pentru că, în primă fază, structura anului școlar era asemănătoare cu cea de anul acesta și, într-adevăr, domnul ministru a venit cu această surpriză. N-a început cu faptul că renunță la trimestre și la semestre, de aceea noi vă spunem că este pe bază de logică pentru că ne-a prezentat doar aceste 5 module. Am întrebat cum facem evaluarea pentru că nu pot să cred că avem 5 teze, logic că n-avem cum să avem 5 teze, nu mi-au răspuns , vă răspund tot eu. În cazul ăsta, sunt obligați să schimbe modul de evaluare și cu certitudine nu vom avea nici semestre și cu certitudine nu avem cum să avem 5 teze, câte o teză pe fiecare modul. Deci, se renunță și la teză, cel mult bănuiesc că va fi o singură teză la final, un așa zis test sumativ”, a declarat președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, la Europa FM.
Vacanţa de primăvară 2022. Când începe vacanţa de Paşte şi câte zile libere vor avea elevii
Structura anului școlar 2022-2023. Potrivit declarațiilor de până acum ale Ministrului Educației, structura anului școlar viitor va fi următoarea:
5 septembrie – 21 octombrie – modul
24-18 octombrie – vacanță de toamnă
31 octombrie – 21 decembrie – modul
22 decembrie – 6 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
9 ianuarie – 3 februarie – modul
6 februarie – 10 februarie – vacanță intersemestrială
13 februarie – 6 aprilie – modul
7 aprilie – 18 aprilie – vacanța de primăvară
19 aprilie – 16 iunie – modul
17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară
“Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe.
Structura anului școlar 2022-2023. În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie.
Ce scumpă e „școlarizarea” la Constanța! Părinții unui elev de școală primară i-au dat o șpagă de 5.000 de euro unei inspectoare ca să-l transfere la un colegiu național din oraș! DNA-ul a săltat-o și acum riscă pușcăria
A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă.
Când este următoarea vacanţă a elevilor în acest an
Vacanța de primavară 2022 începe pe data de 15 aprilie și se încheie duminică, 1 mai. Aşa că anul acesta elevii vor fi în vacanţă şi de Paștele Catolic, și Paștele Ortodox, dar şi de 1 mai. Anul acesta ziua de 1 Mai, inclusă pe lista zilelor liberelor legale în anul 2022, va pica în timpul vacanței de Paște, având în vedere că aceasta cade într-o zi de duminică.
După vacanța de primăvară 2022, elevii se vor întoarce la cursuri din 2 mai 2022. Până la finalul anului școlar 2021-2022, elevii nu vor mai avea alte vacanțe, singura zi liberă fiind pe 1 iunie, de Ziua Copilului, care în 2022 pică într-o zi de miercuri. Vacanţa de vară pentru cei ai mulţi elevi va începe din 11 iunie 2022. Excepţie fac elevii claselor a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, care vor încheia cursurile în 27 mai 2022. Cursurile se vor termina mai devreme și pentru elevii de clasa a VIII-a, mai exact la data de 3 iunie 2022.