Structura anului universitar 2023-2024! Când vor începe cursurile și ce vacanțe vor avea studenții în acest an

Mai sunt doar câteva zile până când studenții vor începe un nou an universitar. Pe data de 2 octombrie 2023, amfiteatrele universităților din întreaga țară vor fi pline de studenții dornici să se întoarcă la cursuri.
Alina Costache
25 sept. 2023, 17:34
Structura anului universitar 2023-2024! Când vor începe cursurile și ce vacanțe vor avea studenții în acest an
Când vor începe cursurile și ce vacanțe vor avea studenții în acest an

Când vor începe cursurile și ce vacanțe vor avea studenții în acest an. În România, universitățile sunt autonome, iar structura anului universitar diferă de la universitate la universitate, însă cu diferențe foarte mici.

Citește și Cine este Renata, tânăra care a intrat prima la Facultatea de Medicină. Care este motivul pentru care a ales România, după 15 ani în care a trăit în străinătate

Când vor începe cursurile și ce vacanțe vor avea studenții în acest an

Anul universitar 2023- 2024 începe luni, 2 octombrie 2023, iar cursurile încep de marți, 3 octombrie, prima zi fiind una a festivităților de deschidere, potrivit structurii anului şcolar 2023-2024, publicată în Monitorul Oficial.

La Universitatea București, anul universitar 2023- 2024 începe pe 2 octombrie, iar cursurile continuă fără întrerupere până la vacanța de iarnă care începe pe 23 decembrie şi ţine până pe 7 ianuarie.

Activitatea didactică revine pe 8 ianuarie, iar studenții vor intra în sesiunea de examene în perioada 22 ianuarie – 11 februarie 2024.

Vacanța intersemestrială are loc între 12 şi 18 februarie, fiind urmată de sesiunea de licență și dizertație.

Semestrul al II-lea la Universitatea București începe pe data de 19 februarie 2024, anunță reprezentanții instituției.

Pentru noul an universitar care începe în octombrie 2023, numărul locurilor la studii de master în universitățile românești, crește cu câteva sute printr-o hotărâre de guvern aprobată de reprezentanții Guvernului joi, 3 august. Numărul acestor locuri la masterat crește după ce, în primăvară, a fost redus cu câteva sute.

Astfel, Hotărârea de Guvern actualizează hotărârea din primăvară privind domeniile și programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2023-2024.

Structura anului universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi o găsiţi aici.

Structura anului universitar la Universitatea Babeş – Bolyai o găsiţi aici.

România nu mai este prezentă în clasamentul internațional Shanghai!

Universitatea Babeș-Bolyai iese din topul 1000 global al universităților. Este pentru prima dată când România nu mai este prezentă în acest top după ce, în 2022, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost singura instituție de învățământ superior din țara noastră prezentă în acesta.

Shanghai Ranking Consultancy a publicat marți lista Shanghai Ranking 2023, în care Universitatea americană Harvard se poziționează pe primul loc.

Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2.500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1.000 au fost făcute publice.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este universitatea din România cu tradiția academică cea mai veche care a început acum 441 de ani și reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe.

Încă de la fondare UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.

Mai mult, de foarte mulți ani, UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.)

România a rămas nereprezentată în rankingul Shanghai 2023. UBB nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale

România nu mai are nicio universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023, în condițiile în care Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale.  Aceasta în condițiile în care, în ultimii trei ani, UBB a fost singura universitate care a reprezentat România în rankingul Shanghai (ARWU).

Țări vecine și/sau cu istorii similare au cel puțin o universitate în acest ranking (ex. Belgrad/Serbia, Lubliana/Slovenia, Budapesta-Szeged/Ungaria, Zagreb/Croația, Vilnius/Lituania etc.).

Citește și Facultatea va fi redusă la doi ani! Care sunt meseriile în care pot activa absolvenții

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'