Când vor începe cursurile și ce vacanțe vor avea studenții în acest an. În România, universitățile sunt autonome, iar structura anului universitar diferă de la universitate la universitate, însă cu diferențe foarte mici.
Anul universitar 2023- 2024 începe luni, 2 octombrie 2023, iar cursurile încep de marți, 3 octombrie, prima zi fiind una a festivităților de deschidere, potrivit structurii anului şcolar 2023-2024, publicată în Monitorul Oficial.
La Universitatea București, anul universitar 2023- 2024 începe pe 2 octombrie, iar cursurile continuă fără întrerupere până la vacanța de iarnă care începe pe 23 decembrie şi ţine până pe 7 ianuarie.
Activitatea didactică revine pe 8 ianuarie, iar studenții vor intra în sesiunea de examene în perioada 22 ianuarie – 11 februarie 2024.
Vacanța intersemestrială are loc între 12 şi 18 februarie, fiind urmată de sesiunea de licență și dizertație.
Semestrul al II-lea la Universitatea București începe pe data de 19 februarie 2024, anunță reprezentanții instituției.
Pentru noul an universitar care începe în octombrie 2023, numărul locurilor la studii de master în universitățile românești, crește cu câteva sute printr-o hotărâre de guvern aprobată de reprezentanții Guvernului joi, 3 august. Numărul acestor locuri la masterat crește după ce, în primăvară, a fost redus cu câteva sute.
Astfel, Hotărârea de Guvern actualizează hotărârea din primăvară privind domeniile și programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2023-2024.
Structura anului universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi o găsiţi aici.
Structura anului universitar la Universitatea Babeş – Bolyai o găsiţi aici.
Universitatea Babeș-Bolyai iese din topul 1000 global al universităților. Este pentru prima dată când România nu mai este prezentă în acest top după ce, în 2022, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost singura instituție de învățământ superior din țara noastră prezentă în acesta.
Shanghai Ranking Consultancy a publicat marți lista Shanghai Ranking 2023, în care Universitatea americană Harvard se poziționează pe primul loc.
Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2.500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1.000 au fost făcute publice.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este universitatea din România cu tradiția academică cea mai veche care a început acum 441 de ani și reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe.
Încă de la fondare UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.
Mai mult, de foarte mulți ani, UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.)
România a rămas nereprezentată în rankingul Shanghai 2023. UBB nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale
România nu mai are nicio universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023, în condițiile în care Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale. Aceasta în condițiile în care, în ultimii trei ani, UBB a fost singura universitate care a reprezentat România în rankingul Shanghai (ARWU).
Țări vecine și/sau cu istorii similare au cel puțin o universitate în acest ranking (ex. Belgrad/Serbia, Lubliana/Slovenia, Budapesta-Szeged/Ungaria, Zagreb/Croația, Vilnius/Lituania etc.).
Citește și Facultatea va fi redusă la doi ani! Care sunt meseriile în care pot activa absolvenții