Anul trecut, un satelit a fotografiat nişte structuri bizare în deşertul Gobi, o descoperire care a provocat un val de speculaţii despre scopul lor. În cele din urmă, experţii au ajuns la concluzia că acestea au fost folosite pentru calibrarea camerelor de pe sateliţii-spioni au Chinei.
Acum, Amelia Carolina Sparavigna, profesor asistent la Politehnica din Torina, în Italia, a găsit alte modele bizare în deşertul Taklamakan din vestul Chinei.
Ea face investigaţii arheologice folosind Google Earth şi un software de procesare a imaginilor, sperând că va descoperi structuri uitate de lume în zone izolate ale lumii.
Ultima ei descoperire este o zonă plină de pătrate ciudate, lungă de 8km, aflată în mijlocul deşertului, la sud de oraşul Ruoqiang. Dacă daţi zoom pe pătrate, par a fi nişte dealuri sau structuri dure.
Prof. Sparavigna crede că a găsit şi o explicaţie rezonabilă pentru prezenţa structurilor: de curând, chinezii au anunţat descoperirea a 1.28 de milioane de tone de rezerve de nichel în regiune. Ea spune că modelele reprezintă investigaţiile experţilor în acea parte a deşertului.