Strugurii de solar, noua modă printre fermieri. Din ce în ce mai mulţi români încep să înlocuiască strugurii de pe câmpuri cu cei din sere. Cu aceste culturi românii speră să dea lovitura.
Ion Păunel este din Pleşoiu, judeţul Olt, şi se numără printre cei care au plantat viţa de vie în solarii. Acesta se bucură deja de primii struguri de masă obţinuţi în ferma sa.
„Înainte de a mă apuca să o cultiv am studiat. În România, nu e cunoscut acest tip de cultură, poate la nivel de hobby, dar e foarte dezvoltat în Republica Moldova, în Uzbekistan, şi cred că va fi cultura viitorului. Ideea mi-a venit pentru că în câmp vedem că se produc mult mai greu, dar şi pentru a veni pe piaţă cu un strugure timpuriu, cu o trufanda, să-i zicem. Sper să câştig şi un pic mai bine“, spune fermierul, potrivit Adevarul.
Prietenii şi rudele i-au gustat deja primii struguri şi se declară încântaţi de gustul acestora. Potrivit fermierului, strugurii din solar se fac mai repede decât cei cultivaţi pe câmp chiar şi cu două-trei săptămâni.
„Soiurile albe sunt mai timpurii decât cele negre, ele s-au copt încă de acum trei săptămâni“,mai spune fermierul.
Acesta se laudă că strugurii lui din seră sunt mult mai gustoşi decât cei din import.
„Gustul este superior celor din import şi nu mi-e ruşine nici cu aspectul. Iar de tratamente n-a fost nevoie, nu cred că am aplicat două“, mai spune fermierul.
Un kilogram de struguri „de solar“ costă între 8 şi 13 lei, iar doritorii îşi pot culege singuri strugurii doriţi chiar din sera lui nea Ion.