Proiectul de lege prevede reorganizare STS ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI, condus de un secretar de stat, ajutat de 3 subsecretari de stat, numiţi şi revocaţi prin decizie a premierului.
Porpunerea a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, în martie 2014, însă, ajunsă la Senat, Comisia Juridică a decis să o respingă.
„Este un proiect destul de vechi la comisie, trebuia să fi avut raport din aprilie 2014. A trecut un an de atunci. Am constatat că între timp s-au purtat discuții asupra lui cu instituțiile care erau vizate, cu Ministerul Afacerilor Interne, cu STS. Probabil că din aceste discuții s-au desprins foarte multe elemente din care s-a tras concluzia că nu trebuie procedat așa. Comisiile propuse pentru aviz au dat avize negative, un punct de vedere al Guvernului n-a existat acum, dar, din discuțiile pe care le-am purtat în comisie de-a lungul unui an, un asemenea proiect legislativ ar fi adus o oarecare slăbire a instituției și o neîncredere a instituțiilor care erau luate în discuție aici. Acum comisia noastră a dat un raport de respingere care va intra în plen„, a declarat, la finalul ședinței, senatorul PSD Timotei Stuparu, vicepreședinte al Comisiei de apărare.
Potrivit acestuia, un punct de vedere putea fi trimis în decursul unui an. „Nu am primit un astfel de punct de vedere și există, cum mai există în portofoliul acestei comisii, proiecte de lege din 2005, din 2007, pe care comisia acum trebuie să le ia în dezbatere într-un fel, să-i anunțe pe inițiatori dacă le mai susțin și dacă vor intra în plenul Senatului cu un raport de admitere sau de respingere. Comisia este pusă în situația să valideze niște proiecte legislative din 2005 și 2007„, a menționat senatorul PSD.
Decizia de reorganizare a STS a fost luată după accidentul aviatic din Apuseni, iar proiectul a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor.
Premierul Victor Ponta comenta, in legatura cu adoptarea tacita in Camera Deputatilor a proiectului privind trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), ca este decizia Parlamentului si ca, in continuare, crede ca serviciul 112 trebuie sa se afle in coordonarea Departamentului pentru situatii de urgenta.
„Este decizia Parlamentului. Eu ma ocup de Guvern, ce face Parlamentul este treaba Parlamentului. In continuare cred, dincolo de disputele politice cu domnul Basescu, ca sistemul 112 trebuie sa se afle in coordonarea operativa a Departamentului pentru situatii de urgenta, cel condus de domnul Arafat”, a spus Ponta, intrebat in legatura cu adoptarea tacita in Camera Deputatilor a proiectului.
Ponta a adaugat ca presedintele Basescu „va contesta, va tipa si va minti” ca va fi afectat sistemul 112, dar in toata Europa acest sistem este la Ministerul de Interne si numai in Romania este la Presedintie. „Ca sa stie domnul Basescu ce vorbim noi la telefon”, a adaugat Ponta.