STS a emis miercuri un comunicat, prin prim adjunctul șefului instituției, Ionel-Sorin Bălan, în care se arată că, împreună cu operatorii de telefonie mobilă, s-a finalizat configurarea și testarea arhitecturii de sistem pentru preluarea și furnizarea datelor de localizare către SNUAU.
AML este un soft prin care se colectează automat datele de localizare ale apelantului, în cazul apelurilor de urgență de pe telefoane compatibile (Android).
„După verificarea soluţiei de localizare AML pe zona Bucureşti-Ilfov, vom extinde testările la nivel naţional, astfel încât la momentul operaţionalizării acestei tehnologii în România să putem beneficia de o acurateţe cât mai bună a localizării persoanelor aflate în pericol. Serviciului de urgenţă 112 i-au fost aduse numeroase îmbunătăţiri în ultimele luni. Am reuşit să implementăm modificări legislative, tehnice şi operaţionale şi, în acelaşi timp, am desfăşurat acţiuni pentru creşterea performanţei operatorilor STS care interacţionează cu cetăţenii şi preiau apelurile de urgenţă. Complementar soluţiei de localizare AML, pot fi utilizate alte două metode alternative – Geolocation 112 şi aplicaţia mobilă APEL 112. Acestea permit transmiterea coordonatelor geografice ale poziţiei apelantului către Sistemul 112 şi afişarea în platformele informatice, la nivelul telefoanelor de tip smartphone”, se precizează în comunicat.
Complementar introducerii AML, comunicatul amintește și că se continuă pregătirea operatorilor „prin programe şi cursuri specializate pentru creşterea competenţelor de comunicare, scăderea vulnerabilităţii emoţionale şi conştientizarea importanţei nediscriminării apelantului. De asemenea, personalul STS care preia apeluri de urgenţă beneficiază periodic de consiliere psihologică, cu rol de creştere a rezilienţei în situaţii de suprastres.”.