UPDATE. Procurorii DIICOT vor solicita, prin intermediul unei comisii rogatorii, audierea jurnaliștilor de la postul de televiziune britanic Sky News care au realizat reportajul despre un presupus trafic de arme din România, au declarat surse judiciare citate de Agerpres.
Potrivit surselor citate, actele vor fi transmise autorităților britanice în această săptămână, urmând ca cel mai probabil audierea să se facă în Marea Britanie.
Extinderea și începerea urmăririi penale față de cei trei a fost dispusă de procurorii DIICOT pe data de 11 august.
„S-a reținut în referat că (…), prin toate datele și informațiile comunicate verbal și surprinse ca atare în materialul video al postului Sky News, ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune și componente mass-media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (și anume faptul că persoanele din video nu erau traficanți de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate și prezentate de aceștia erau arme de vânătoare deținute legal) s-a pus în pericol securitatea națională, iar respectiva faptă constituie infracțiunea de comunicare de informații false. (…) Totodată, s-a reținut faptul că membrii echipei postului de televiziune Sky News din Marea Britanie, și anume cetățenii britanici R.S.R., S.C.S., S.J., cu intenție, au comunicat și răspândit în mediul virtual și prin mass-media, știri și informații false referitoare la presupusul trafic de armament din România, deși cunoșteau că aceste știri nu sunt reale”, se menționează în motivarea deciziei Curții de Apel București.
Potrivit instanței, derularea unor astfel de acțiuni pe teritoriul României ar putea afecta securitatea națională, prin inducerea în eroare a autorităților europene și a populației cu privire la capacitatea autorităților române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict și de a aproviziona cu armament de război grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict.
„Nu în ultimul rând, judecătorul apreciază că, în lipsa unei intervenții rapide și eficiente a autorităților române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică așa cum autorii acestora au dorit să le înfățișeze. În lipsa unei reacții proporționale din partea statului, așa-zisa faptă de trafic de armament prezentată de postul de televiziune (…) ar fi rămas în atenția opiniei publice, naționale și internaționale, așa cum s-a dorit inițial, prezentând astfel o imagine total distorsionată, imaginară și de natură a discredita imaginea României, dar și a statului, în particular”, se mai arată în motivare.
Cei trei bărbați români care apar în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News au fost arestați preventiv pe 12 august, în urma deciziei Curții de Apel București.
Procurorii DIICOT îi reținuseră anterior pe Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.
Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar între jurnaliștii britanici și presupușii traficanți de arme, iar Attila Csaba Pantics și Levente Pantics apar în materialul Sky News, în care descriu, având fețele acoperite, și manipulează armele de foc oferite spre vânzare.
Citeşte şi: Cine sunt în realitate teroriştii români prezentanţi de SkyNews VIDEO
Presupuşii traficanţi erau „actori” plătiţi
Cei trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt învinuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
„Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spaţiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării„, notează procurorii, potrivit news.ro.
DIICOT susţine că faptele prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au creat o stare temere şi un sentiment insecuritate în rândul populaţiei civile.
În urma investigaţiilor, DIICOT a identificat persoanele prezentate în materialul jurnalistic ca fiind ”traficanţi de arme”, persoane care, pentru a nu le fi dezvăluită identitatea, purtau cagule şi ochelari de soare. De asemenea, au fost identificate şi ridicate armele arătate în filmul prezentat de jurnaliştii britanici, arată procurorii.
DIICOT precizează că cele trei persoane din respectivul material sunt Mihai Aurelian Szanto, aşa-zisul ”intermediar” şi cel care a asigurat traducerea din engleză în română şi invers, Csaba Attila Pantics şi Levente Pantics, persoanele care descriu şi manipulează armele de foc oferite spre vânzare.
„Jurnaliştii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea «investigaţiei jurnalistice», din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro urma să fie împărţită între inculpaţii Pantics Attila-Csaba şi Pantics Levente„, spun procurorii.