Carmen Şatran (fostă Bejan), tânăra condamnată pentru crima de la Medicină din Timişoara, este tot mai aproape de eliberarea condiţionată. Judecătoria Gherla a decis eliberarea condiţionată a condamnatei, dar sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile.
Prima cerere de eliberare condiţionată a lui Carmen Şatran a fost discutată în toamna anului 2021. Judecătoria Gherla i-a respins atunci cererea de eliberare condiţionată şi rediscutarea solicitării în septembrie 2022. Sentinţa a fost atacată cu apel, iar Tribunalul Cluj a decis menţinerea condamnatei în închisoare. Totuşi, Tribunalul Cluj a redus termenul de rejudecare a cererii pentru martie 2022. În urma rejudecării cererii de eliberare condiţionată, Judecătoria Gherla a decis în 14 martie 2022 eliberarea condiţionată a lui Carmen Şatran.
„Dispune liberarea condiţionată a persoanei private de libertate SATRAN CARMEN condamnată la pedeapsa de 19 ani şi 8 luni închisoare”, se arată în decizia magistraților.
CITEȘTE ȘI: Zelenski eliberează deţinuţii cu experienţă militară pentru a lupta împotriva ruşilor
Carmen Șatran (fostă Bejan) a fost condamnata pentru o crimă odioasă în 2009, în care un bărbat de 65 de ani, de etnie roma, din Timisoara, pe nume Trifu Schrott, a fost ucis cu 50 de lovituri de cuțit, iar cadavrul lui a fost apoi tranșat. Crima a fost săvârșită împreună cu iubitul ei, Raul Sergiu Florea, iar conflictul ar fi pornit de la bani, după ce tânără a oferit servicii sexuale victimei, iar bărbatul a refuzat să plătească.
Victima făcea parte din comitetul romilor care se ocupa de judecata țigănească. Inițial, Carmen Șatran trebuia să execute 5.387 de zile de închisoare pentru a fi pusă în discuție solicitarea de eliberare condiționată.
Potrivit raportului Comisiei de la Penitenciarul Gherla, propunerea de eliberare condiționată a fost luată în considerare Carmen Șatran ar fi fost o condamnată-model.
„Deţinuta nu a fost sancţionată disciplinar şi a înregistrat mai multe recompense. A muncit în timpul detenţiei (428 zile). A fost receptivă la unele activităţi cultural-educative. Persoana privată de libertate nu are antecedente penale şi este la prima analiză”, se arată în raport deținutei.