Studenta torturată de mineri, ”târâtă de păr, ca un animal sacrificat”, dezvăluiri din dosarul mineriadei: ”Am întâlnit domnișoare procuror care nu știau ce sunt CPUN sau FSN sau care nu auziseră în viața lor de Gelu Voican Voiculescu”

România comemorează 33 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie, evenimentul macabru în care protestul societății civile din centrul Bucureștiului a fost reprimat brutal de autoritățile statului de la acea vreme, cu ajutorul a mii de mineri conduși de Miron Cozma.
Mircea Filipescu
14 iun. 2023, 19:27
Studenta torturată de mineri, ”târâtă de păr, ca un animal sacrificat”, dezvăluiri din dosarul mineriadei: ”Am întâlnit domnișoare procuror care nu știau ce sunt CPUN sau FSN sau care nu auziseră în viața lor de Gelu Voican Voiculescu”

Mineriada din 1990. Președintele de atunci al României, Ion Iliescu, a transmis un apel la Televiziunea Română, singurul post tv din acea perioadă, în care a chemat „toate forțele conștiente și responsabile” să curme protestul pașnic, la care au participat majoritar intelectuali, împotriva regimului FSN. În dimineața zilei de 14 iunie Capitala a fost înțesată de minerii aduși din Valea Jiului cu mai multe trenuri și aflați sub coordonarea lui Miron Cosma.

Sute de oameni au fost torturați, violați și/sau umiliți public în zona Pieței Universității de mineri sau angajați din forțele speciale de represiune ale statului costumați în mineri.

Conform evidenței comisiilor parlamentare de anchetă, 6 oameni au murit (4 prin împușcare) și 746 de oameni au fost răniți.

Pe 15 iunie, Ion Iliescu le-a mulțumit minerilor adunați la Romexpo, care ulterior s-au întors în Valea Jiului.

Niciun vinovat n-a fost stabilit de justiția română după 33 ani, dosarul fiind reîntors la procurori de mai multe ori.

Una dintre victimele acelei zile a fost studenta la Litere Victoria Pătrașcu. Scriitorul și jurnalistul Cezar Paul-Bădescu îi amintește succint povestea într-o postare pe Facebook.

„Ea este Vic. Mi-a fost colegă la Facultatea de Litere din București. Ce pot să vă spun e că frumusețea și puritatea de pe chip o defineau întru totul: era o fată cu un suflet mare, inteligentă, plină de idealuri frumoase, care visa la o Românie normală.

Mă întreb cum trebuie să fi fost bărbații care au bătut, torturat și umilit o astfel de fată, care au umplut-o de sânge, au lovit-o până la pierderea cunoștinței și au târât-o de păr, ca pe un animal sacrificat. Se întâmpla în dimineața zilei de 14 iunie 1990, în facultatea noastră, unde au găsit-o minerii conduși de securiști”, scrie Cezar Paul-Bădescu.

Scriitoarea Victoria Pătrașcu își povestește, la rândul ei, drama care a continuat în toți cei 33 de ani scurși de la mineriadă

„33 de ani de la Mineriadă. Copiii și tinerii de azi nu mai știu nimic despre acest moment istoric. Memoria e scurtă, iar istoria e prea lungă.

O plângere și zece vizite la Procuratură. Pentru a declara același și același lucru, pentru a trăi în buclă oroarea din 14 iunie 1990. Am întâlnit fel de fel de procurori de-a lungul timpului. Domni care voiau să-mi dicteze ce să scriu, domni plictisiți, domni nervoși, domni aroganți, domni grăbiți, domnișoare care nu știau ce e CPUN și FSN, care nu auziseră în viața lor de Gelu Voican Voiculescu. Nu am întâlnit procurori curioși și dornici să instrumenteze cu onestitate cazul. M-am simțit tot timpul vinovată, nu victimă. Sigur făcusem ceva și d-aia m-au bătut minerii.

Au mai dispărut declarații și probe. După cum s-au scurs guvernările și după cum au dictat interesele politice.

Ultima audiere a fost în această primăvară. Tot dosarul Mineriadei fusese respins și toate declarațiile declarate nule. De dată asta m-au filmat. Asta după ce mă amenintaseră că, dacă nu vin la audieri, trimit portăreii după mine să mă aducă de ceafă.

Mă gândesc că noile tehnologii o să ne ușureze vizitele la procuratură în anii care vor urma. În definitiv am pornit de la dosar cu șină și am ajuns la înregistrări audio – video.

Citește și: Guvernul Marcel Ciolacu (PSD) și-a luat angajamentul: promite că va oferi vouchere „anti-sărăcie” familiilor cu mulți copii

Mai avem ceva timp până murim. Victime și călăi. Până atunci, dansăm împreună în Ziua Cârtiței. Că nu se prescrie. Și ăsta e un lucru bun.

În anii scurși de la evenimente s-au făcut filme, piese de teatru, s-au scris cărți. Desigur, câteva dintre ele au fost făcute de către oameni care habar nu au ce și cum s-a întâmplat.

Uneori mă întreb și eu dacă am trăit ce am trăit. Cred că tot povestesc ca să nu uit.

Mi-am spus povestea de mai multe ori. Ultima dată, ficționalizată, în „Scurtă istorie a unui secol mare”. Am înțeles, în timp, că nu există Istorie, ci istorii. Nu spun că povestea mea despre 13-15 iunie 1990 reprezintă ADEVĂRUL, dar știu sigur că este o parte din ADEVĂR.

„Lamento pentru pelican azuriu” este o mărturisire, o istorie ficționalizată și încercarea mea de a-i face pe adolescenții acestor timpuri să înțeleagă că Mineriada din iunie 1990 înseamnă mai mult decât ceea ce stă scris în manuale. Că, dincolo de politicile acelor vremuri foarte tulburi, se aflau niște adolescenți, la fel ca ei, care credeau că pot schimba lumea și care au fost pedepsiți pentru îndrăzneala lor”, scrie Victoria Pătrașcu pe Facebook.

Citește și: Victor Ciutacu: „L-aţi luat la preţ de matineu pe Ciolacu. Mâine-poimâine o să-i predați ceasurile și o să vă cereți scuze că sunt ieftine și proaste”

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cinci zodii au protecție totală începând din 22 ianuarie. Vine cea mai de succes perioadă, Balanțele au tras cartea norocoasă
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Zodii care își schimbă viața total. Vor avea o nouă mare pasiune
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?! Este obligatoriu pentru orice candidat la prezidențiale
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Furtună rară de zăpadă lovește sudul Statelor Unite: cel puțin patru decese din cauza frigului
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!