Doar 35% dintre muncitori şi-au exercitat dreptul de vot, arată datele CCSB. Procentul este asemănător şi în cazul studenţilor. Locul patru, cu o prezenţă mai ridicată însă, a fost ocupat patroni, urmaţi de femeile casnice. Jumătate dintre acestea au preferat să nu voteze.
Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, o prezenţă scăzută la vot s-a înregistrat şi în rândul comunităţii maghiare.
Judeţul cu cea mai mică participare la referendum a fost Harghita, cu aproape 12 procente, urmat de Covasna şi Satu-Mare. De altfel, deputatul UDMR, Antal Istvan, a susţinut că maghiarii nu au participat la vot deoarece au considerat că aceasta nu este o problemă care să îi vizeze.
O analiză a votului de duminică indică faptul că Transilvania pare să îl fi salvat pe Traian Băsescu.
„Năstase a pierdut în Transilvania, Geoană tot în Transilvania şi-a rupt gâtul, iar referendumul a eşuat tot din cauza prezenţei mici din Transilvania şi Banat”, scrie pe blogul său sociologul Vasile Dâncu, precizând totoadă că refuzul ardelenilor de a merge la vot se bazează în special pe modul în care Bucureştiul tratează aceste zone ale ţării.
Absenteism masiv a fost însă şi în afara graniţelor. De exemplu, dintre cei aproape un milion de români care locuiesc în Spania, numai 12.500 s-au prezentat la vot. O prezenţă la fel de redusă s-a înregistrat şi în Italia. Deşi aici locuiesc circa 2 milioane de români, doar 13.800 au mers la vot.
Cine NU a venit la vot:
-muncitori (35%)
-studenţi (36%)
-patroni (46%)
-casnice (51%)
Prezenţă scăzută la vot:
-judeţul Harghita (11,56%)
-judeţul Covasna (20,60%)
-judeţul Satu-Mare (28,23%)