Studenţii critică Min. Educaţiei pentru modul în care a reglementat programele postliceale în universităţi

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) face un apel către universitățile din România prin care le solicită să transmită informații corecte despre procesul de admitere la programele postliceale pe care le oferă din această toamnă și critică Ministerul Educației pentru modul pripit în care a reglementat aceste programe în universități.
Iulian Tudor
11 sept. 2014, 10:55
Studenţii critică Min. Educaţiei pentru modul în care a reglementat programele postliceale în universităţi

Apelul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România vine în urma unor anunțuri postate de anumite universități private și de stat din România prin care le este promis sau sugerat absolvenților de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat că se pot înscrie la cursuri de învățământ superior și că vor deveni studenți ai universității, potrivit unui comunicat emis de organizaţie.

Anunțurile au la bază Ordonanța de Urgență nr. 49/2014 care a modificat Legea Educației și care, printre altele, le permite universităților să înființeze colegii de studii postliceale. Modul de organizare și funcționare a acestor colegii a fost reglementat de Ministerul Educației prin Ordin de Ministru, dând practic undă verde universităților să organizeze programe de studii postliceale încă din această toamnă.

Cu toate acestea, chiar dacă universitățile vor putea desfășura programe de studii postliceale în incinta spațiilor pe care le dețin, aceste programe nu sunt echivalente studiilor superioare, ele fiind încadrate în sistemul național de învățământ preuniversitar, nivelul învățământ terțiar nonuniversitar. Mai mult, Legea Educației Naționale prevede că pot participa la admiterea în ciclul I de studii universitare absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă. Prin urmare, niciun absolvent de liceu nu poate urma studiile superioare fără diploma de bacalaureat obținută în România sau o diplomă similară celei de absolvire a examenului de bacalaureat obținută într-o altă țară.

Pe de altă parte, un alt aspect care trebuie menționat e faptul că Legea Educației permite recunoașterea de către universități a creditelor pentru educație și formare profesională obținute în învățământul postliceal de absolvenții cu diplomă de bacalaureat, pe baza deciziilor senatului universitar. Totodată, conform OUG, universitățile vor avea liber să organizeze sesiuni de pregătire pentru examenul de bacalaureat destinate elevilor. Altfel spus, unui elev cursant al unui program postliceal care dorește să se înscrie la un program de licență i se pot recunoaște creditele obținute pe perioada programului postliceal, în cazul în care dobândește pe parcurs diploma de bacalaureat în urma unei pregătiri mai riguroase desfășurate chiar în incinta universității în care își desfășoară studiile. Excepție de la această regulă fac programele de licență din domeniul sănătate, pentru care creditele obținute în învățământul postliceal nu pot fi recunoscute.

ANOSR își exprimă îngrijorarea față de faptul că universitățile care vor organiza din această toamnă colegii de studii postuniversitare nu au demonstrat nimănui că au resursele necesare pentru a organiza aceste programe, că au suficienți profesori pregătiți, că au spații și dotări corespunzătoare sau că au planuri de învățământ care să ducă spre rezultatele dorite ale învățării, la fel cum trebuie să facă orice alt program de studii din România prin evaluări ale Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) – pentru universități, sau ale Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) – pentru învățământul preuniversitar.

Salutăm dorința Ministerului Educației de a propune soluții pentru acei elevi care nu au reușit să ia examenul de bacalaureat de la prima încercare și care, astfel, ar putea beneficia de o pregătire mai riguroasă din partea unei universități fără să se deconecteze total de la procesul de educație și formare profesională. Cu toate astea, constatăm că suntem din nou martorii unui atac la adresa credibilității și relevanței învățământului superior prin măsuri puse în practică în pripă, fără o strategie care să asigure coerență și să dezvolte calitatea actului educațional. Vorbim de reglementări ale unor programe de studii care au ca scop sprijinirea unei categorii numeroase de tineri emise de Minister cu mai puțin de trei săptămâni înaintea începerii anului universitar. În aceste condiții, nu ar trebui să ne mire haosul creat în sistem și lipsa de încredere a opiniei publice față de eficiența acestor programe. Sperăm totuși ca universitățile să nu profite de lipsă de informare a absolvenților de liceu cu privire la diferențele dintre învățământul universitar și cel postliceal și să transmită înformații corecte și obiective în scurta perioadă rămasă procesului de admitere. Așteptăm să vedem din partea Ministerului și măsuri curajoase care să rezolve cauzele care au dus la rezultatele dezastruoase ale bacalaureatului din ultimii ani, nu doar soluții implementate în grabă care nu rezolvă decât superficial problema„, spune Cristi Popescu, președintele ANOSR.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Educaţiei: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diplomă de Bacalaureat

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Teheranul speră că Trump va alege rațiunea în relațiile cu Iranul
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!