UPDATE 14.30: Studenţii de la „Spiru Haret” au renunţat la proteste. După două zile în care şi-au strigat nemulţumirile, tinerii au reuşit să obţină de la conducerea universităţii promisiunea că taxa de şcolarizare va fi stabilită la 3.700 de lei şi nu va mai fi modificată până la încheierea ciclului de licenţă. Studenţii de la facultatea de arhitectură Spiru Haret au ieşit în stradă după ce în ultimii doi ani conducerea institutului a triplat taxa de studiu. Noua sumă negociată este sub valoarea taxei percepute de alte facultăţi de arhitectură.
Universitatea Spiru Haret nu s-a consultat cu studenții înainte de a lua această decizie, iar Rectorul a refuzat orice negociere cu studenţii susținând că „nu este problema universității dacă studenții nu mai pot să își plătească taxele de școlarizare„, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi „Spiru Haret”.
„Universitatea a arătat o lipsă de respect totală față de studenți, tratați mai degrabă ca o marfă sau cel mult ca simpli clienți și în niciun caz ca membri într-o comunitate academică”, se mai arată în acelaşi document.
În acest context, la inițiativa Asociației Studenților Arhitecți „Spiru Haret”, studenții au început, miercuri, proteste în stradă împotriva deciziei conducerii instituției.
„O parte dintre studenţi nu o mai intre la examene. O să protestăm până când conducerea Universităţii va micşora taxa. Miercuri am fost în audienţă la rectorul Universităţii, însă discuţiile nu au avut niciun rezultat. Dacă va fi nevoie vom merge în instanţă şi vom da în judecată Universitatea”, a spus, pentru România TV, un reprezentant al studenţilor.
Asociația Studenților Arhitecți „Spiru Haret” consideră obligatorii consultarea studenților și transparența procesului de stabilire a taxelor de studii. „De asemenea, considerăm intolerabilă inducerea studenților în eroare prin înmatricularea lor cu taxe mici doar pentru ca acestea să fie crescute ulterior fără măsură de conducerea universității”, precizează studenţii într-un comunicat de presă.
„Deși ne-am aștepta ca într-o societate democratică să existe dialog între conducerea oricărei universități și studenții acesteia, în special în problema taxelor, se pare că încă funcționează practici pe care le-am putea numi despotice de stabilire a „birului” pe „moșie”. Protestul nostru este, în fond, pentru bun simț”, a spus Onisim Bulgariu, preşedintele Asociației Studenților Arhitecți „Spiru Haret”.
Demersul Asociaţiei este sprijinit de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.