Zeci de studenţi de la Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au ocupat amfiteatrele, în noaptea de marţi spre miercuri, şi refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor nu vor fi acceptate. Studenţii sunt nemulţumiţi de faptul că opiniile lor nu mai sunt ascultate în universităţi, că subfinanţarea educaţiei a produs efecte catastrofale asupra calităţii şi relevanţei studiilor universitare şi ca taxele din universităţi au devenit insuportabile pentru studenţi, rata de abandon universitar ajungând la 40%.
„Studenții s-au baricadat în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc și refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor nu vor fi acceptate. ANOSR face apel la studenții din toată țara să se alăture mișcărilor de occupy începute în cele 3 universități, pregătind în acest moment acțiuni similare în alte centre din țară„, potrivit unui comuncat al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
Citeşte şi: TAXE ABERANTE pe care studenţii din România sunt obligaţi să le plătească
Miercuri dimineaţă, mai mulţi studenţi de la Universitatea de Vest din Timişoara s-au adunat în faţa sediului Prefecturii pentru a protesta. Aceștia au organizat un protest tăcut, având gurile acoperite cu banderole negre, pentru a sugera că vocea studenților nu contează în mediul universitar românesc. Tinerii au afişat pancarte pe care scria: „Vrem 25%” , „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara” şi „Vorbim doar în amf. A13 din UVT„.
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, îi susţine pe studenţii care au declanşat protestul şi le respectă dreptul la liberă exprimare.
„Suntem alături de studenţii noştri, precum şi de cei din întreaga ţară, în rezolvarea unor deziderate comune. Ne dorim acel procent de 6% din PIB pentru educaţie, îl considerăm absolut necesar pentru viitorul educaţiei româneşti şi al tinerilor noştri. Am ieşit de nenumărate ori public, dar şi în întâlnirile de lucru la nivel de organisme decizionale, cu această solicitare. Nu este o problemă uşor de rezolvat, dar împreună avem mai multe şanse. Demersul studenţilor apare la momentul oportun, dat fiind că în Raportul de Convergenţă 2015-2018, al Guvernului, publicat în luna aprilie a acestui an, se face referire la o creştere extrem de lentă a procentului din PIB acordat educaţiei, care ar ajunge la 3% abia în anul 2060„, a precizat rectorul UVT într-un comunicat.
Lista de revendicări ale studenţilor cuprinde:
CITEŞTE ŞI: Învăţământul superior, tot mai mai inaccesibil tinerilor. Cât de mult au crescut TAXELE UNIVERSITARE
„Dupa ani de zile in care parerile noastre nu au mai contat, ne-a ajuns cutitul la os si vrem sa ne luam universitatile inapoi. Universitatile sunt facute sa deserveasca studentii si nu invers, iar situatia catastrofala in care a ajuns sistemul de universitar ne face sa nu mai putem accepta declinul continuu care caracterizeaza scoala romaneasca. Parlamentari, ministri, presedinti, primari si alti reprezentanti ai poporului, toti si-au asumat atat in discursuri electorale, cat si in legi nerespectate, ca educatia trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, insa niciunul nu a miscat un deget pentru asta. Incepand de azi, luam noi soarta sistemului universitar romanesc in mainile noastre si refuzam sa parasim universitatile pana nu se gasesc solutii la problemele semnalate de noi„, a declarat Cristi Popescu, presedintele ANOSR.
Citeşte şi: ANOSR: Universităţile, dezinteresate să promoveze taberele de vară pentru studenţi