Studii clinice ilegale, efectuate la Institutul „Socola” din Iaşi

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi au ridicat marţi documente de la Institutul de Psihiatrie "Socola".
Alina Costache
01 iun. 2016, 09:04
Studii clinice ilegale, efectuate la Institutul

La nivel naţional, procurorii Parchetului General au făcut ieri 26 de percheziţii la cabinetele unor doctori şi la 31 de spitale din 16 judeţe, dar şi la cinci firme cu profil medical, într-un caz în care se investighează acuzaţii cu privire la faptul că mai mulţi medici au făcut studii clinice ilegale pe pacienţi pentru a autoriza intrarea pe piaţă a unor medicamente ce ar putea afecta negativ starea de sănătate a populaţiei. Investigaţia a pornit în urma unor sesizări SRI. 

„Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie”, se arată în informarea Parchetului General.

În ceea ce priveşte situaţia de la Iaşi, din primele informaţii ar fi vorba despre şase studii clinice efectuate de şase medici din cadrul Institutului „Socola” în 2014. Conducerea unităţii medicale declară însă că ar fi vorba doar de un caz mai amplu, care vizează probleme de la nivel naţional, fiind vorba despre un dosar deschis încă din 2015.

Se verifică activitatea vizavi de anumite cazuri de studii clinice efectuate la nivelul institutului, iar momentan s-au luat nişte înscrisuri, restul comunicării o va face Parchetul. Nu ştim exact despre câţi medici este vorba, nu ni se spune nouă, ni se solicită doar înscrisuri, nici nu ni se spune cauza”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul institutului ieşean, potrivit ziaruldeiasi.ro.

De asemenea, prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical al institutului, spune că, cel mai probabil, ar fi vorba de şase studii clinice efectuate pe parcursul anului 2014 în cadrul institutului, şi că sunt simple acţiuni de control care nu urmăresc ceva anume, ci, mai degrabă, sunt corelate cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional.

„Noi am pus la dispoziţie toate documentele referitoare la studiile clinice din 2014, însă în cazul nostru este vorba doar despre medicamente care deja sunt pe piaţă, şi la care acum în urma studiilor clinice se văd efectele secundare, nu sunt alte experimente. În cazul în care apar efecte secundare, se întrerupe imediat medicaţia. Fiecare răspunde pentru sine în această situaţie„, a precizat prof. dr. Roxana Chiriţă.

Deşi surse oficiale din Institutul „Socola” au precizat că studiile clinice respective ar viza inclusiv activitatea acesteia, ea a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că nu a mai desfăşurat niciun studiu clinic de când este director medical, din 2014.

În cadrul institutului se fac studii clinice de foarte mult timp, fiind cerute şi sponsorizate de firme producătoare şi distribuitoare de medicamente. Însă surse din spital au precizat că, deşi sunt reglementate prin lege şi aprobate de Ministerul Sănătăţii, valorile contractelor sunt necunoscute chiar şi de conducerea unităţii, deoarece la mijloc este un contract de confidenţialitate între medic şi firmă.

CITEŞTE ŞI Şefa secţiei de Psihiatrie de la Spitalul din Arad, REŢINUTĂ în dosarul testărilor ilegale de medicamente

De asemenea, conform aceloraşi surse, majoritatea medicilor care au desfăşurat aceste studii nu erau de acord ca 10% din sponsorizare să ajungă în bugetul spitalului, aşa cum prevede legea.

„Firma contacta şi semna contracte cu câţiva medici, iar ei tratau cu medicamentele respective anumiţi pacienţi pe perioade mai mari de timp, urmând ca apoi să facă raportări către firmă în ceea ce priveşte evoluţia şi rezultatele. Să spunem că este un fel de cercetare: medicii administrează această medicaţie, fac apoi observaţiile necesare. Însă nu era ceva care să privească spitalul, chiar dacă era vorba despre cheltuieli pe care acesta le suferă. Majoritatea medicilor refuzau ca acel procent de 10% să revină spitalului”, au precizat sursele citate.

De asemenea, acestea au precizat că medicii care derulau astfel de studii clinice în cadrul institutului erau în principal şefii de secţie sau cei care aveau acces mai uşor la pacienţi. Mai mult, până a ajunge să fie aprobat un anume studiu în cadrul Institutului „Socola”, mai întâi acesta trece prin Comisia de Etică, care verifică eventualele nereguli ale activităţii medicale şi stabileşte dacă este sau nu oportun să fie făcut acel studiu în spital, iar conducerea unităţii dă doar avizul final, după ce este analizat şi validat de jurist.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Șoferii tineri primesc o VESTE PROASTĂ! Ce vor liderii UE să le interzică
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
„M-a împietrit de tot durerea ta…” Un tânăr de 18 ani și-a pierdut viața în timp ce se întorcea de la muncă
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie în cuvinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Greenpeace România cere suspendarea Acordului de mediu pentru Neptun Deep
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! E bomba ZILEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...