Studiile relevă că peste trei sferturi dintre pacienții cu COVID-19 prezintă cel puțin un simptom activ la șase luni după ce ce s-au îmbolnăvit, potrivit unei cercetări publicate în revista The Lancet, preluată de The New York Times. Cele mai frecvente simptome care persistă este oboseala sau slăbiciunea musculară (63% dintre pacienți).
Alte simptome persistente la 6 luni de la vindecarea de coronavirus sunt dificultățile de somn (26% dintre pacienți), anxietatea și depresia (raportate la 23% dintre pacienți). Pacienții care au fost internaţi la secțiile de terapie intensivă au cel mai adesea funcțiile pulmonare afectate și au fost detectate anomalii în imagistica toracică – care ar putea indica leziuni ale organelor.
Studiul pe pacienţii de la Wuhan mai arată că nivelurile de anticorpi au scăzut cu mai mult de jumătate (52,5%) la 94 de pacienți al căror răspuns imun a fost testat la vârful infecției, ridicând îngrijorări cu privire la posibilitatea de a fi re-infectat ușor de virus.
„Deoarece COVID-19 este o boală atât de nouă, începem doar să înțelegem unele dintre efectele sale pe termen lung. Analiza noastră indică faptul că majoritatea pacienților continuă să trăiască cu cel puțin unele dintre efectele virusului după părăsirea spitalului și evidențiază necesitatea îngrijirii post-externare, în special pentru cei care suferă de infecții severe„, a declarat profesorul Bin Cao, de la Centrul Național de Medicină Respiratorie, China-Japan Friendship Hospital and Capital Medical University.
China a întărit sâmbătă restricţiile în două oraşe strategice situate la sud de Beijing, deja plasate în carantină, în speranţa că va reuşi să stăvilească răspândirea COVID-19, cea mai gravă din ultimele şase luni.