Studiile arată că sunt MOLECULE MINUNE care salvează creierul

Studiile noi au demonstrat că este posibilă regenerarea la nivelul sistemului nervos central, adică a creierului şi măduvei spinării, şi al sistemului nervos periferic, dar vindecarea completă nu este întotdeauna posibilă, putând exista însă ameliorări semnificative, a spus dr. Dafin Mureşanu.
Romania TV
31 oct. 2013, 11:18
Studiile arată că sunt MOLECULE MINUNE care salvează creierul

„Vorbim tot mai des despre moleculele minune care salvează creierul. Moleculele multimodale – aşa cum se numesc ele – sunt capabile să stimuleze şi neuroregenerarea. În momentul în care la nivelul sistemului nervos central se produce o leziune, prima secvenţă este neuroprotecţia. Tratamentele clasice, cu molecule chimice de sinteză au dezamăgit. Speranţa vine de la molecule multimodale, cu bună tolerabilitate şi puţine efecte adverse. Se cercetează cum pot fi ele menţinute viabile în medii ostile biologic. Celulele stem izolate din cordonul ombilical au valoare de speranţă pentru viitor. Mai rămân multe etape de străbătut”, a spus profesor doctor Dafin Mureşanu, cu ocazia Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), care începe joi la Praga.

Potrivit medicului, chiar dacă regenerarea apare spontan, pentru obţinerea unor rezulate clinice semnificative este importantă stimularea exogenă, altfel spus farmacoterapia, kinetoterapia, terapia comportamentală.

El a precizat că reuniunea cercetătorilor SSNN vizează „un domeniu desprins parcă din filmele science fiction, neurorestauratologia”, o ramură a neuroştiinţelor ce studiază efectele implanturilor cu celule, ce pot fi sau nu ale subiectului, cu intenţia de a ameliora sau înlătura deficite neurologice complexe.

„Vom avea însă şi secţiuni clinice, în care vor fi prezentate rezultatele existente, menite să mai clarifice câteva din necunoscutele utilizării acestei resurse terapeutice. Vom acorda un spaţiu şi reconstruirii organului din surse biologice proprii. Sper ca această conferinţă să fie o platformă potenţială pentru colaborările viitoare. Pentru neuroreabilitare, o altă abordare vizează intervenţia robotică, care impune feedback şi interactivitate, dezvoltări de software. Pot să spun că la nivel naţional, în special în centrele universitare, se încearcă tot mai mult, şi cu rezultate pozitive, dezvoltarea acestui nou domeniu”, a mai spus Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Societăţii de Neurologie din România.

Congresul SSNN, ajuns la a noua ediţie, va avea printre participanţi personalităţi medicale din Israel, SUA, Italia, Germania, Suedia, Rusia, Cehia, Austria şi România. Principalele teme discutate vizează ultimele descoperiri din domeniul bolilor vasculare cerebrale, traumatismelor craniocerebrale şi bolilor neurodegenerative.

„Importanţa congresului este remarcabilă, deoarece reuneşte oameni cu o vastă experientă profesională care reuşesc să integreze informaţiile oferite din perspective diverse într-un tot unitar. Aceşti savanţi se străduiesc să descifreze mecanismele moleculare ale bolilor neurologice, descoperirile lor stând la baza diagnosticului precoce şi al tratamentului eficient. De asemenea este important să menţionam aportul neurologiei româneşti la aceasta manifestare, dovedind în acest fel că avem oameni valoroşi, recunoscuţi pe plan internaţional”, a mai spus profesor doctor Dafin Mureşanu, potrivit Mediafax.

Citeşte şi: Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulţi români decât europeni

Potrivit profesorului, printre prezentările de la congres, o mare importanţă este acordată celor din domeniul cercetării fundamentale, şi în acest sens accidentul vascular cerebral constituie un subiect major şi pentru că, în România, reprezintă o cauza foarte importantă de morbiditate şi mortalitate.

„Vom vorbi şi despre sănătatea creierului. Ce pot face oamenii pentru a-şi păstra cât mai mult intacte capacităţile mintale. Sistemul nervos este într-o trans­formare per­manentă, de­terminată atât de nevoia de învăţare şi adaptare, cât şi de vindecarea unor leziuni. Oamenii ar trebui să se alimenteze echilibrat, să comunice între ei cât mai mult şi pozitiv, să menţină o activitate cognitivă timp îndelungat (în special cititul) şi să desfăşoare activitate fizică moderată. Sperăm că progresele pe care le anticipăm vor deveni curând realitate, venind din armonizarea neuroprotecţiei cu tromboliza şi cu neuroreabilitarea. Viitorul ne-ar putea aduce implementarea conceptului ştiinţific de tratament continuu din faza acută până la reabilitarea de lungă durată, promovat de noi şi prezentat în cadrul reuniunilor Societăţii de Neurologie din România şi ale Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii. Este recomandabil să înlocuim abordarea clasică, segmentară în care şansele unei recuperării optime sunt mai reduse atât în accidetul vascular cerebral cât şi în traumatismele cranio-cerebrale”, a precizat profesorul Dafin Mureşanu.

Citeşte şi: Cercetătorii au creat un creier în miniatură cu ajutorul celulelor stem

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei