Studiile care confirmă că eficienţa vaccinului Pfizer scade la două luni de la rapel

Cele mai recente studii privind eficienţa vaccinului Pfizer confirmă faptul că protecţia imunitară oferită de două doze scade după aproximativ două luni, deşi protecţia împotriva bolilor grave, a spitalizării şi a decesului rămâne puternică.
Filip Stan
07 oct. 2021, 18:50
Studiile care confirmă că eficienţa vaccinului Pfizer scade la două luni de la rapel
Studiile care confirmă că eficienţa vaccinului Pfizer scade la două luni de la rapel

Studiile care confirmă că eficienţa vaccinului Pfizer scade la două luni de la rapel. Este vorba despre două studii făcute de oamenii de ştiinţă din Israel şi Qatar.

Studiile care confirmă că eficienţa vaccinului Pfizer scade la două luni de la rapel

4.800 de angajaţi din domeniul sănătăţii au participat la studiul din Israel. Oamenii de ştiinţă au constatat că nivelurile de anticorpi scad rapid după două doze de vaccin „în special în rândul bărbaţilor, în rândul persoanelor de 65 de ani sau mai în vârstă şi în rândul persoanelor cu imunodepresie”.

„Am efectuat acest studiu prospectiv de cohortă longitudinală care a implicat lucrătorii din domeniul sănătăţii de la Centrul Medical Sheba, un mare centru medical din Israel”, au scris Dr. Gili Regev-Yochay de la Sheba şi colegii săi.

Oamenii de ştiinţă au remarcat că nivelurile aşa-numiţilor anticorpi de neutralizare – prima linie de apărare a sistemului imunitar împotriva infecţiilor – sunt corelate cu protecţia împotriva infecţiilor, dar pentru acest studiu au testat doar nivelurile de anticorpi, potrivit CNN, citat de Mediafax. 

„Lucrările publicate cu privire la multe vaccinuri, cum ar fi cele împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, au arătat o mică scădere în fiecare an, de 5 până la 10%, a nivelurilor de anticorpi neutralizanţi. Noi am constatat că o scădere semnificativă şi rapidă a răspunsului imun la vaccinul BNT162b2 a fost observată la câteva luni după vaccinare”, au mai scris Dr. Gili Regev-Yochay de la Sheba şi colegii săi.

Citeşte şi Vești bune pentru românii vaccinați cu Johnson & Johnson. A doua doză de vaccin crește eficacitatea la 94%

De asemenea, porivit studiului făcut de cercetătorii din Israel, imunitatea pentru persoanele care se vaccinează după infecţia naturală cu SARS-CoV-2 durează mai mult timp. Este deosebit de puternică mai ales pentru persoanele care s-au recuperat după infecţie şi apoi s-au vaccinat.

„În general, dovezile acumulate în urma studiului nostru şi a altora arată că răspunsul imun pe termen lung şi eficacitatea vaccinului la persoanele infectate anterior au fost superioare celor care au primit două doze de vaccin”, au mai transmis oamenii de ştiinţă.

Al doilea studiu publicat miercuri în New England Journal of Medicine a fost făcut în Qatar şi a analizat infecţiile reale în rândul populaţiei vaccinate. Oamenii de acolo au primit în cea mai mare parte vaccinul Pfizer/BioNTech, cunoscut şi sub numele de BNT162b2.

„Protecţia indusă de BNT162b2 împotriva infecţiei creşte rapid după prima doză, atinge un vârf în prima lună după a doua doză şi apoi se diminuează treptat în lunile următoare. Scăderea pare să se accelereze după a patra lună, pentru a ajunge la un nivel scăzut de aproximativ 20% în lunile următoare”, au scris Laith Abu-Raddad de la Weill Cornell Medicine-Qatar şi colegii săi.

Cu toate acestea, protecţia împotriva spitalizării şi a decesului s-a menţinut la peste 90%, au spus ei. Potrivit cercetătorilor, scăderea protecţiei poate implica comportamentul,

„Se presupune că persoanele vaccinate au o rată mai mare de contact social decât persoanele nevaccinate şi pot avea, de asemenea, o aderenţă mai scăzută la măsurile de siguranţă. Acest comportament ar putea reduce eficacitatea reală a vaccinului în comparaţie cu eficacitatea sa biologică, explicând, eventual, scăderea protecţiei.

Aceste constatări sugerează că o mare parte din populaţia vaccinată şi-ar putea pierde protecţia împotriva infecţiei în lunile următoare, ceea ce ar putea creşte potenţialul unor noi valuri epidemice”, au mai transmis specialiştii din Qatar.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă prezintă raportul de eficacitate a vaccinului anti-Covid: „Vaccinarea scade de 10 ori riscul de infectare cu SARS-COV 2” GALERIE FOTO

Pfizer a susţinut că imunitatea obţinută în urma primelor două doze ale vaccinului său începe să se estompeze după câteva luni. Luna trecută, Pfizer a obţinut autorizaţia din partea Agenţiei pentru Alimente şi Medicamente pentru dozele de rapel ale vaccinului său timp de aproximativ şase luni după ce oamenii au terminat primele două doze.

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Maia Sandu a depus jurământul de învestire ca președinte al Republicii Moldova
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători