Conform sondajului, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi consideră că, în Republica Moldova, lucrurile merg într-o direcţie greşită şi doar 25% consideră că acestea evoluează într-o direcţie bună.
Aproape o treime dintre cei chestionaţi au menţionat că banii nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar, în timp ce 45% dispun de mijloace doar pentru cele mai importante lucruri.
La întrebarea dacă duminica viitoare ar trebui să aleagă, în cadrul unui referendum, între aderarea la Uniunea Europeană sau Uniunea vamală (din cadrul CSI), aproape jumătate au declarat că ar alege calea spre UE şi doar 34% au optat pentru Uniunea vamală.
În Chişinău, jumătate dintre cei chestionaţi au optat pentru UE şi doar 31% pentru Uniunea vamală. Altfel stau lucrurile la Bălţi. Acolo doar 25% îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 49% optează pentru Uniunea vamală.
Barometrul Opiniei Publice a fost realizat în perioada 19 aprilie – 9 mai, la cererea Institutului de Politici Publice din Chişinău, cu susţinerea fundaţiilor Soros şi Konrad Adenauer Stiftung. Această consultare a fost realizată pe un eşantion de 1.115 de persoane, cu o marja de eroare de plus/minus 3%.