Intitulat „She: În căutarea fericirii ei”, studiul explorează toate aspectele importante – de la relaţii până la familie şi carieră – pentru a dezvălui ce anume le face pe femei fericite. Cercetarea a fost realizată în a doua jumătate a anului 2012, pe un eşantion de 5500 de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani, din 11 ţări din Europa (inclusiv România), Rusia şi Africa de Sud, abordând subiecte foarte diverse, precum partenerul ideal, atitudinea faţă de muncă şi relaţia dintre femei şi poziţiile de putere, banii sau împăţirea responsabilităţilor casnice. Îmbinând rezultatele chestionarelor online cu o serie de interviuri în profunzime cu femei din cele unsprezece state, raportul oferă o perspectivă solidă şi fascinantă asupra vieţii femeilor din ziua de azi.
„Am facut acest studiu pentru că am dorit să înţelegem mai bine publicul feminin al canalelor noastre. Dar în loc să începem cu a întreba ce anume îşi doresc de la programele TV, am mers la esenţa problemei şi am întrebat femeile ce îşi doresc de la viaţă, ce anume le motivează şi cum îşi evaluează situaţia actuală. Având răspunsurile, diferite pentru cele 11 ţări care au facut parte din studiu, am putut apoi face şi pasul următor, şi am încercat să conturam TLC, televiziunea noastră dedicată femeilor, în aşa fel încât să răspundă acelor cerinţe”, a spus Ada Roseti, Director de Programe, Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA.
Potrivit rezultatelor studiului, principalele elemente care contribuie la fericirea femeilor sunt: atitudinea faţă de viaţă, relaţia cu partenerul, echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară, relaţiile cu familia si prietenii, statutul social.
Atitudinea pozitivă faţă de viaţă
Astfel, menţinerea unei atitudini pozitive faţă de viaţă generează noi oportunităţi care contribuie la fericirea femeilor şi le protejeaza de loviturile care ar putea să o diminueze. Familia, relaţiile şi munca sunt de asemenea factori care joacă un rol important, dar pentru femei fericirea începe cu mentalitatea pe care o au. Femeile fericite sunt încrezătoare în ele însele şi simt că deţin controlul asupra vieţii lor (65%). Cu toate acestea, 51% dintre femeile tinere (20 -29 de ani) din România resimt puternic presiunea de a face cele mai bune alegeri pentru a fi fericite, fiind într-un moment al vieţii în care nu au atins un echilibru interior în ceea ce priveşte cariera, relaţia cu un partener stabil sau banii.
Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la atitudea faţă de viaţă:
Relaţia cu partenerul
Când vine vorba despre relaţii, femeile căsătorite sunt mai fericite (46%) decât cele implicate într-o relaţie de concubinaj (40%) sau cele care au o relaţie cu un partener, dar nu locuiesc împreună cu acesta (32%). Femeile căsătorite care au declarat că sunt fericite sunt de cel puţin două ori mai numeroase decât cele singure care au spus acelaşi lucru (21%).Mai mult decât atât, rezultatele ne arată că femeile căsătorite de peste 10 ani (45%) sunt la fel de fericite ca şi cele proaspăt căsătorite (45%).
În ceea ce priveşte cele mai votate calităţi pe care femeile din toate cele unsprezece ţări le caută la partenerul ideal, acestea au fost onestitatea, înţelegerea şi loialitatea. Femeile preţuiesc susţinerea emoţională – ele caută pe cineva cu care să împartă bunele şi relele şi pun personalitatea şi caracterul mai presus decât bunurile materiale şi aspectul fizic. Banii şi un corp frumos nu apar pe lista primelor zece trăsături pe care o femeie le caută la un bărbat. Femeile din România pun mare preţ pe înţelegere şi loialitate (89%), onestitate (78%) şi pe simţul umorului (54%), faţă de cele din Rusia care văd ca prioritare atribute masculine mai tradiţionale, precum hotărârea, exercitarea controlului şi aspectul financiar.
Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la relaţia cu partenerul:
Al treilea element fundamental pentru găsirea fericirii este echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară. Astfel, femeile care sunt mulţumite de aspectul lor fizic sunt mai fericite, în general. În acest caz, nu este vorba de standardele clasice de frumuseţe fizică, ci de o imagine de sine pozitivă. În toate ţările implicate în studiu, femeile sunt de acord că, pentru o viaţă fericită, sănătatea este mai importantă decât aspectul fizic. Această atitudine apare cel mai pregnant în România (98%), Italia (97%), Polonia (94%) şi Rusia (93%). Femeile respective au în mod activ o atitudine sănătoasă faţă de aspectul lor fizic. Printre altele, de exemplu, tind într-o mai mare măsură să respingă ideea de chirurgie estetică.
Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară:
Într-o ierarhie a fericirii, cea mai importantă relaţie a unei femei este cea cu partenerul de viaţă. Cu toate acestea, multe dintre celelalte relaţii pot să contribuie la fericirea ei, inclusiv cea cu copiii, cu părinţii, cu fraţii şi surorile, cu prietenii sau cu colegii. Pentru femeile fără un partener, aceste relaţii devin şi mai importante. În acelaşi timp, relaţiile cu familia şi prietenii îi asigură unei femei sprijinul de care are nevoie, ocazia să se dezvolte şi să se distreze. Dar mult mai important este faptul că aceste relaţii îi conferă un sens şi un scop.
Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la relaţiile cu familia şi prietenii:
Statut social
Al cincilea element de referinţă pentru fericirea femeilor este încrederea inspirată de poziţia lor în societate. Nu este vorba despre statutul personal, ci despre locul pe care femeile simt că îl deţin în societatea contemporană. Studiul ne arată că aprecierea din partea prietenilor, familiei şi a societăţii în general contribuie la sporirea respectului faţă de sine în cazul femeilor. Oricare ar fi alegerile pe care le fac, ele au nevoie să se simtă apreciate şi respectate pentru a fi cu adevărat fericite.
După 50 de ani de progres în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, femeile încă sunt depăşite numeric de bărbaţi în poziţii-cheie în lumea politică sau cea financiară. Dintre toate naţionalităţile, danezele (27%) sunt cel mai puţin preocupate de inegalitatea dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte aceste funcţii, în timp ce 52% dintre românce consideră că nu există suficient de mulţi lideri femei în societate.
Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la statutul social al femeilor: