Studiu: 60% din părinţi le dau medicamente copiilor „după ureche”

Circa 60% din părinţi dau medicamente copiilor pentru tuse, febră, nas înfundat, dureri de gât sau de cap, fără a merge în prealabil la un consult medical şi riscând astfel agravarea bolii şi intoxicarea celor mici, arată un studiu prezentat miercuri de ARPIM şi Ministerul Sănătăţii, relatează Mediafax.
Romania TV
04 apr. 2012, 12:08
Studiu: 60% din părinţi le dau medicamente copiilor

Aceeaşi cercetare arată că 35% din copii au luat antibiotice fără să fi fost consultaţi de către un medic. De asemenea, 41% din copii au primit medicamente preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar, cel mai des administrate fiind vitaminele, antitusivele, antipireticele şi analgezicele.

În privinţa motivelor automedicaţiei, românii se bazează, în principal, pe experienţa anterioară în astfel de situaţii, considerând că ştiu care sunt tratamentele potrivite pentru copiii lor.

Studiul indică, de asemenea, cazuri în care părinţii administrează copiilor medicamente pe baza informaţiilor de pe internet, de la prieteni sau de la farmacişti.

Deşi sunt conştienţi în privinţa riscurilor generale ale automedicaţiei, românii nu au o părere clar conturată când vine vorba despre efecte adverse punctuale, cel mai des menţionat aspect fiind legat de creşterea toxicităţii ficatului.

În privinţa profilului membrilor de familie care recurg la automedicaţie, mamele sunt cele mai active la acest capitol, iar la polul opus se află bunicii, relevă acelaşi studiu.

La automedicaţie recurg frecvent mamele cu vârste curpinse între 30 şi 49 de ani. În general, acestea administrează medicamente copiilor cu vârste mai mari, în general peste 6 ani. Mamele aleg medicaţia copiilor bazându-se pe tratamente recomandate anterior de medici pentru aceleaşi simptome şi ştiu puţin despre efectele secundare ale acestei practici.

Bunicii copiilor, care recurg mai rar la automedicaţie, îngrijesc de regulă copii mai mici, cu vârste între 2 şi 5 ani. Bunicii cunosc efectele secundare ale automedicaţiei, cum ar fi riscurile supradojazului, convulsiile, creşterile ritmului cardiac, toxicitatea etc. Tot ei sunt cei care aleg medicul ca sursă de informare, dar şi farmaciştii sau site-urile specializate.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu Cercel, prezent la lansarea studiului, a ţinut să precizeze că 60 de procente dintre patologiile la copilul mic sunt reprezentate de patologia infecţioasă, iar din aceasta, 60-70% are etiologie de origine virală, care, spre deosebire de cea bacterială, nu este sensibilă la antibiotice.

În acest context, Streinu Cercel a recomandat părinţilor să administreze copiilor doar medicaţia prescrisă de medic. „Nu vor fi folosite medicamentele prescrie la o consultaţie medicală precedentă. Medicamentele care nu au fost consumate vor fi aruncate”, a mai spus Streinu Cercel.

Prezentă, şi ea, la conferinţa de lansare a studiului, cântăreaţa Anca Ţurcaşiu a spus că a testat o dată automedicaţia „pe propria piele”, iar boala a trenat aproape o lună. Niciodată, însă, artista nu a procedat în acest fel cu băiatul ei, acum în vârstă de 13 ani.

Cercetarea despre automedicaţie, realizată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) în colaborare cu Unlock Market Research, a fost efectuată în martie 2012, la nivel urban, pe 601 respondenţi – părinți cu copii între 2 și 14 ani. Studiul are o marjă de eroare de 4%.

Pentru conştientizarea părinţilor asupra riscurilor automedicaţiei, ARPIM şi Ministerul Sănătăţii au lansat, tot miercuri, campania „Medicamentele nu sunt bomboane”, care va dura până la sfârşitul anului, după cum a precizat directorul executiv adjunct al ARPIM, Cristian Luţan.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Petre Daea, scandal conjugal de Crăciun. Soția a cerut ordin de protecție
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în România. Un mare nume ne-a părăsit. A fost răpus de o boală cruntă. Nu va fi niciodată uitat
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Nașterea lui Iisus Hristos, sărbătoare cu tradiții bogate și semnificații diverse
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?