Studiu: 70% din populaţia lumii va avea în patru ani un telefon mobil

Dispozitivele mobile câştigă bătălia: răspândirea lor la nivel mondial este atât de mare încât, în 2020, numărul persoanelor care vor avea cel puţin un astfel de dispozitiv îl va depăşi pe al celor care au electricitate, apă potabilă sau un autoturism, conform ultimelor previziuni ale companiei de tehnologie Cisco, relatează agenţia EFE.
Filip Stan
08 feb. 2016, 11:40
Studiu: 70% din populaţia lumii va avea în patru ani un telefon mobil

Numărul utilizatorilor de dispozitive mobile, inclusiv phablete (un hibrid între telefon şi tabletă) va ajunge în 2016 la 5,4 miliarde persoane, circa 70% din populaţia estimată pentru acest an, se menţionează în studiul „Visual Networking Index — Global Mobile Data Traffic Forecast”, publicat săptămâna aceasta de compania din California (SUA).

Cifra este superioară previziunilor internaţionale privind accesul la anumite servicii publice, precum electricitate (5,3 miliarde persoane) şi apă potabilă (3,5 miliarde persoane), sau la alte bunuri de consum, cum sunt autoturismele (2,8 miliarde persoane), conform Cisco.

Compania estimează că în cinci ani vor fi 11,6 miliarde de telefoane mobile, dispozitive şi conexiuni, inclusiv circa 8,5 miliarde telefoane personale, faţă de 7,9 miliarde în 2015. Dintre acestea, 67% vor fi „inteligente”, faţă de 36% în 2015, scrie Agerpres.

Citeşte şi:  40% dintre posesorii de telefoane mobile folosesc chat-ul în primele cinci minute ale dimineţii

Nimeni nu îşi imagina la apariţia, în 2000, a primului telefon mobil cu cameră, că avântul va fi de aşa natură încât acestea vor fi, în cinci ani, conform Cisco, „principalele responsabile” pentru cel mai mare trafic de Internet, cu 72% din total.

Pe regiuni, America de Nord va continua să domine clasamentul, în 2020, cu cel mai mare număr de conexiuni pe telefonul mobil (95% dintre abonaţii din regiune), urmată de Europa Orientală (86%), Europa Occidentală şi Centrală (84%), Asia şi Pacific (72%), America Latină (70%) şi Orientul Mijlociu şi Africa (52%).

Creşterea ariei de acoperire pentru telefonia mobilă şi a cererii de conţinut pe anumite platforme va impulsiona, de asemenea, majorarea numărului de utilizatori de două ori mai rapid decât cea a numărului de locuitori, până în 2020.

„Mobilitatea este mijlocul predominant care permite transformarea digitală globală”, precizează, într-un comunicat, Doug Webster, vicepreşedinte de Tehnici de Piaţă pentru Furnizorii de Servicii, din cadrul companiei americane.

La toate acestea trebuie adăugat faptul că smartphone-urile, laptopurile, tabletele şi phabletele vor acoperi 98% din eventualul trafic mobil de internet, se menţionează în comunicat.

„Schimbul” digital va creşte la niveluri de neimaginat datorită atâtor dispozitive mobile, de 120 de ori mai mult faţă de 2010, şi va ajunge la 366,8 exabytes, echivalentul a 81.000 de miliarde fotografii Instagram sau 7.000 miliarde de filme pe Youtube, faţă de 44,2 exabytes în 2015.

Ceea ce nu se va dezvolta la fel de repede va fi răspândirea, similară, a traficului mobil în toate regiunile lumii, fiindcă aceasta depinde de capacitatea economică şi de eficienţa reţelelor.

Lideri în privinţa ritmului de creştere vor fi Africa şi Orientul Mijlociu care, conform previziunilor, vor înregistra o creştere de 15 ori a fluxului de date.

Acestea vor fi urmate de Asia şi Pacific (creştere de nouă ori), Europa Centrală Orientală şi America Latină (creştere de opt ori) şi Europa Occidentală şi America de Nord (de şase ori).

Viteza va fi, de asemenea, un element care va determina „o explozie exponenţială” în reţelele mobile, deoarece, conform studiului, va creşte de 3,2 ori din 2015, de la 2 megabytes pe secundă la 6,5 megabytes pe secundă în 2020, datorită reţelelor 4G, al căror trafic va creşte de 13 ori în această perioadă.

O situaţie similară se va observa şi cazul înregistrărilor video cu dispozitive mobile, care va avea cel mai ridicat indice de creştere comparativ cu alte aplicaţii şi pentru care se estimează că, în cinci ani, va concentra 75% din traficul mondial de date.

Experţii preconizează, în plus, „un impact semnificativ” pe termen mediu al convergenţei tehnologiilor, precum tendinţa de a conecta la reţea toate dispozitivele din jurul omului şi accesorii precum ceasurile inteligente şi ochelarii speciali, pe lângă senzori şi avansurile din domeniul roboticii.

Webster recomandă ca toate acestea să fie privite cu siguranţa că acest „avans al Internetului lucrurilor” — reţea de obiecte cotidiene interconectate — va continua să se transforme în „beneficii tangibile pentru populaţie, afaceri şi societate”.

Utilizatorii vor cere de fiecare dată mai multe filme de înaltă rezoluţie, mai multă bandă largă şi procesatoare mai rapide, ceea ce, de asemenea, va implica o creştere a numărului dispozitivelor de a patra generaţie (4G), conform Cisco.

Astfel, acest val de utilizatori de dispozitive mobile, de dispozitive inteligente, video şi reţele 4G va creşte de opt ori traficul de date mobile în următorii cinci ani. în definitiv, altă explozie tehnologică.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
România criticată în raportul Senatului american pentru legăturile militare și polițienești cu China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'