STUDIU 83% dintre respondenţi vor introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Vârsta potrivită pentru studiul sexualităţii, peste 11 ani

83,6% dintre respondenţii la un studiu realizat de două cadre didactice universitare din Cluj s-au declarat pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli. 56,2% dintre cei chestionaţi consideră că introducerea acestei discipline în programa de studiu ar fi trebuit să se întâmple de multă vreme. De asemenea, cei mai mulţi respondenţi consideră că vârsta potrivită pentru educația sexuală este 11-12 ani, potrivit edupedu.ro
Romania TV
12 iun. 2020, 10:04
STUDIU 83% dintre respondenţi vor introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Vârsta potrivită pentru studiul sexualităţii, peste 11 ani

La studiu au participat 1322 respondenți, cu vârste cuprinse între 15 și 68 ani. 88.19% dintre aceştia provin din mediul urban și 88.72% sunt de sex feminin. 69% dintre cei chestionaţi sunt ortodocşi, 11.04% declară că nu urmează nici o religie, iar 19.96% aparţin altor rituri (greco sau romano-catolică, reformată, penticostală, adventistă). 68% dintre respondenţi sunt căsătoriți, restul fiind necăsătoriți, divorțați, logodiți sau singuri.

72% dintre cei chesionaţi au copii, aceştia având vârste cuprinse între câteva luni și 40 de ani.

Argumente pro introducerea educaţiei sexuale în şcoli

Un procent covârşitor de respondenţi, 83.6%, susţin introducerea educaţiei sexuale în grădinițe și școli, mai bine de jumătate (56.2%) considerând că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de mult timp. În același timp, 9.6% consideră că introducerea acestei discipline în unităţile de învăţământ este o idee foarte greșită, urmând mai apoi proporții mai mici (6.8%) cei care sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli, cu anumite rezerve ce țin de vârsta minimă a copiilor, programă sau specialiștii care să predea aceste cursuri. Printre specialiștii menționați sunt profesorii de biologie sau sport din școli și licee, respectiv medicii și psihologii (din cadrul acestor instituții sau din afară).

Citeşte şi Un liceu din Olt a învins pandemia! Cum s-a desfăşurat festivitatea de absolvire VIDEO

Cei care susţin introducerea educaţiei sexuale în şcoli sunt de părere că doar în acest fel elevii vor avea informaţii corecte, se va reduce expunerea la boli sau sarcini nedorite. Alte motive pe care le menţionează cei care vor ca elevii să studieze Educaţie sexuală sunt autocunoașterea, nepriceperea părinților de a aborda subiectul sexualității și înlăturarea unui subiect tabu.

Argumente contra introducerii educaţiei sexuale în şcoli

Cei care nu doresc introducerea acestei discipline aduc ca argumente faptul că este mult prea devreme de la grădiniță, este un atac asupra inocenței copiilor și că aspectele ce țin de sexualitate ar trebui învățate în familie.

Media vârstelor de la care respondenții consideră că este potrivită educația sexuală este 11-12, existând în același timp și variante precum încă de la naștere, 3-4 ani, 6-7 ani, 13-14, 15-17, 17-18.

40% dintre cei care au răspuns au afirmat faptul că au avut discuții cu copiii lor despre sex și sexualitate, 6,4% nu au abordat astfel de discuții, 5.6% nu au răspuns la această întrebare, iar pentru 48% încă nu este cazul (nu au copii). Temele pe care acești părinți le-au abordat sunt reproducerea, menstruația și construcția aparatului reproducător.

Sursele de informare a părinţilor referitoare la temele sexuale

Întrebările din chestionar au vizat şi sursele de informare ale părinţilor referitor la subiectul sexualităţii. 26% din respondenți au declarat că se informează din cărți scrise de specialiști, 15% de pe site-uri de specialitate, 3% de pe alte site-uri, 45% folosesc informații atât din cărți scrise de specialiști cât și de pe site-uri de specialitate, iar 10% consideră că propria experiență este suficientă pentru a preda conceptele de educație sexuală copiilor și adolescenților.

În ceea ce privește sursele de informare ale copiilor și adolescenților în privința educației sexuale, 11% dintre respondenți consideră că site-urile și cărțile de specialitate sunt sursa principală de informare, 7% că prietenii și colegii reprezintă sursa de informare, 38% consideră că adolescenții și copiii se informează predominant de pe alte site-uri decât cele de specialitate, 20% consideră că adolescenții și copiii se informează atât de la prieteni și colegi, cât și de pe alte site-uri, 10% consideră că se informează atât de pe site-uri de specialitate cât și de pe alte site-uri, iar 14% din respondenți atribuie ca surse de informare alte resurse.

Citeşte şi Avocatul Poporului cere ca elevilor care susţin examenele naţionale să nu li se mai ia temperatura

Referitor la temele de interes, 12% dintre respondenți consideră că acestea sunt cunoașterea corpului (cum avem grijă de corp, diferențele între fete și băieți, organele genitale), 22% actul sexual, 10% metodele contraceptive, 19% consideră de interes o combinație între cele trei tematici enumerate, iar 36% nu au răspuns la această întrebare.

38% dintre cei care nu sunt de acord cu introducerea educaţiei sexuale în şcoli se tem că personalul care ar urma să predea aceste noţiuni este insuficient pregătit, 6% că educația sexuală va fi prea detaliată, 6% că nu vor putea fi controlate discuțiile dintre copii în pauze, 2% că unii copii vor dezvolta o curiozitate precoce, iar 48% au considerat ca fiind problematică o combinație între toți acești factori.

Consecinţele negative ale lipsei educaţiei sexuale în şcoli

Referitor la consecințele negative ale lipsei educației sexuale obligatorii în școli, 85% dintre cei chestionaţi cred că acest lucru va duce la creșterea numărului de mame minore, a numărului de avorturi sau sarcini nedorite, precum și la lipsa unor cunoștințe esențiale despre corp.

Cercetarea a fost realizată de Cezara Botez, masterand psihologie, și Sebastian Vaida, psiholog dr și asistent cercetare în Departamentul de Psihologie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Sfatul zilei de luni, 25 noiembrie 2024. Ce se întâmplă a doua zi după alegeri, care e cea mai fericită zodie
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Este incredibil ce mistere ascunde săpunul. V-ați gândit vreodată cum a fost inventat
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Caiacist în stare critică după o operațiune de amputare în Tasmania
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy