Acest studiu, prezentat drept unul dintre cele mai extinse pe această temă, a fost realizat pe un grup de peste 1.200 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, dintre care 615 erau femei de culoare, între 1985 şi 2015, informează AFP.
„Am constatat o legătură foarte strânsă între durata alăptării unui copil şi reducerea riscului de a dezvolta diabet de tipul 2 şi acest lucru a fost evidenţiat după ce au fost luaţi în calcul toţi factorii care predispun la această maladie”, au precizat autorii studiului.
Aceste constatări sunt valabile pentru toate femeile, indiferent de originea lor etnică, marcând astfel o descoperire deosebit de importantă pentru femeile afro-americane, care prezintă un risc mai mare de diabet şi îşi alăptează bebeluşii pentru perioade mai scurte.
Aproape 12% dintre cele 163 de milioane de femei americane suferă de diabet la viaţa adultă şi 27 de milioane sunt considerate prediabetice. Aceste cifre sunt mari şi se explică prin epidemia de obezitate din Statele Unite, au precizat oamenii de ştiinţă.
Motivul aflat în spatele consecinţelor benefice pe care alăptarea le are asupra sănătăţii femeilor nu a fost pe deplin determinat.
Cercetătorii sunt de părere că răspunsul la această chestiune ar ţine de hormoni: ei ar putea să acţioneze ca agenţi protectori sau, în cazul în care mamele nu alăptează, echilibrul hormonal ar fi afectat.
„Rezultatele acestui studiu ar putea avea un impact asupra politicilor sociale, încurajând o prelungire a concediului de maternitate pentru a permite femeilor să îşi alăpteze copiii mai mult timp şi să beneficieze pe deplin de aceste efecte pozitive asupra sănătăţii”, afirmă oamenii de ştiinţă.
Studiile precedente au dezvăluit deja binefacerile pe care alăptarea le are asupra sănătăţii nou-născuţilor şi a mamelor, acestea din urmă beneficiind inclusiv de un risc mai mic de cancer ovarian şi de boli cardiovasculare.
Pentru copil, hrănitul la sân pare să favorizeze o mai bună dezvoltare cerebrală şi o rată mai scăzută de apariţie a obezităţii şi a astmului. Laptele matern conţine toate nutrimentele de care au nevoie nou-născuţii.
Potrivit unui studiu realizat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), încheiat în 2013, 77% din totalul noilor mame din Statele Unite au ales să îşi alăpteze bebeluşii.
CDC şi Colegiul american de obstetrică şi ginecologie (ACOG) recomandă femeilor să îşi alăpteze copiii timp de cel puţin şase luni.