Studiu alarmant! Spitalul de oncologie Medisprof vine cu un anunț important și spune că poluarea e unul dintre factorii majori de criză a încălzirii globale să fie, în realitate, o criză cu implicații de natură sanitară.
Studiu alarmant! Peste jumătate din românii care au decedat de cancere pulmonare, locuiau în orașe extrem de poluate!
Poluarea este un fenomen îngrijorător care afectează viața zilnică, iar studiile arată că expunerea îndelungată la poluare poate cauza cancere pulmonare.
Citește și: Studiu CPD SNSPA: Românii își mențin susținerea pro occidentală, chiar dacă propaganda anti occidentală s-a intensificat major în ultimele luni
„Plămânii sunt expuși în permanență la mediul exterior, iar poluarea atmosferică, în special în marile orașe, scade capacitățile de apărare intrinsecă a plămânilor, fapt care duce la o creștere a susceptibilității față de infecțiile care, de altfel, sunt mai mult sau mai puțin inofensive. Remodelarea arborelui bronșic de la epiteliu până la interstițiu prin expunerea în permanență la poluanți atmosferici industriali sau generați de motoarele cu combustie internă crește alarmant modificările displazice și metaplazice la acest nivel și, în consecință, poate duce la apariția cancerului bronhopulmonar.
Inflamația trenantă sau recurentă de la nivelul căilor respiratorii generate de expunerea de lungă durată la poluanții atmosferici și, cu atât mai mult dacă se asociază cu obiceiuri nesănătoase precum fumatul, duc la deteriorarea celulelor care acoperă sistemul nostru respirator. Toate acestea conduc la acumularea de eșecuri genetice care fac ca celulele să se prolifereze necontrolat și, în final, să permită creșterea tumorilor. Cel mai mare risc de a dezvolta cancer bronhopulmonar o reprezintă cei considerați grupe de risc, în mod cert fumătorii activi. În plus, înaintarea în vârstă poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar dacă exista o expunere îndelungată la poluanți atmosferici. Monoxidul de carbon, pulberile în suspensie, dioxidul de azot sau ozonul de la nivelul solului sunt doar câteva exemple de poluanți atmosferici care pot genera patologie severă a tractului respirator”, explică Andrei Leșan, medic specialist pneumologie în cadrul spitalulu