Studiu: Ameninţările la adresa jurnaliştilor sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. Ce se întâmplă în România

Jurnalismul este mai periculos în prezent decât în oricare punct din ultimii 10 ani, conform unui raport al organizaţiei pentru drepturile omului Articolul 19, care relevă că 78 de jurnalişti au fost ucişi în 2017. În România există un declin substanţial privind capacitatea jurnaliştilor de a-şi face treaba, scrie în raportul citat de The Guardian.
Romania TV
05 dec. 2018, 07:19
Studiu: Ameninţările la adresa jurnaliştilor sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. Ce se întâmplă în România

Un declin substanţial în capacitatea jurnaliştilor de a-şi face meseria a fost remarcat în Yemen, Burundi, România, Zanzibar şi Turcia, ţară în care reporterii au recunoscut în particular că se abţin să scrie despre preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, din teama de justiţie.

Apariţia tot mai multor guverne autoritare şi ameninţarea cenzurii au crescut presiunea asupra reporterilor la nivel global, conform organizaţiei, care a afirmă că 326 de jurnalişti au fost trimişi la închisoare din cauza muncii lor în 2017.

Peste jumătate dintre cei închişi sunt reţinuţi în Turcia, China şi Egipt, deseori fiind acuzaţi că se opun statului.

„Preţul protejării dreptului la liberă exprimare şi informare a devenit extrem de mare: moarte, detenţie şi frica iar spaţiul pentru discuţii şi comunicări profunde este atacat. Avem nevoie de cetăţeni informaţi, instituţii puternice şi statul de drept mai mult ca niciodată”, a declarat Thomas Hughes, directorul executiv al organizaţiei.

Gruparea a ajuns concluzia că ostilitatea faţă de media devine din ce în ce mai frecventă în lume, în contextul existenţei unor lideri populişti „puternici” al căror discurs este similar cu cel al preşedintelui american, Donald Trump. În mod special Europa de Est este o problemă, a declarat Hughes.

Donald Trump a acuzat în repetate rânduri presa din SUA ca fiind „rea” şi „teribilă” şi pentru că transmite „ştiri false”.

Există dovezi care arată că abordarea sa îi încurajează şi pe alţii, din Ungaria până în Filipine, Albania şi Canada.

„Retorica ostilă care efecte la nivel global: crimele din această regiune au loc în medii în care presa este demonizată şi insultată, inclusiv din partea oficialilor”, se arată în raport. În mai puţin de un an, jurnalişti au fost ucişi în Bulgaria, Slovacia, Rusia şi Malta.

Datele Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) arată că situaţia din 2018 este, cel mai probabil, una similară. De fapt, numărul celor ucişi, spre deosebire de cei care au murit în război sau alte incidente, este în creştere.

Recent, jurnalistul Washington Post Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul. El este unul dintre cei 31 de jurnalişti ucişi în 2018.

În ultimii 10 ani, aproximativ 300 de jurnalişti au fost ucişi în peste 40 de ţări, conform unei analize a CPJ. În afară de ţările aflate în război, cele cu cele mai multe decese sunt India, Mexic, Brazilia, Pakistan şi Rusia.

Articolul 19 a informat şi că monitorizarea internaţională nu acoperă toate cazurile de violenţă împotriva jurnaliştilor, mai ales când este vorba de jurnalişti locali din comunităţi mici sau marginalizate.

Alte ameninţări la libertatea de exprimare includ diferenţa mare de putere între reţele sociale cum ar fi Facebook şi utilizatorii lor, după cum a fost demonstrat de scandalul Cambridge Analytica. Articolul 19 a ajuns la concluzia că declinul în pluralitatea media are un impact negativ asupra abilităţii publicului să înţeleagă ce se întâmplă în lume şi face viaţa mai uşoară pentru guvernele autoritare care încearcă să cenzureze internetul.

Articolul 19 a folosit 32 de indicatori pentru a analiza libertatea de exprimare şi informare, luând în considerare cinci criterii: restricţiile privind activităţile civice inclusiv dreptul de a protesta, cenzura pe internet, libertatea presei, siguranţa activiştilor şi a jurnaliştilor şi transparenţa guvernului.

Danemarca este pe primul loc în acest top când sunt luaţi în considerare toţi indicatorii. În primele cinci ţări se mai regăsesc Norvegia, Elveţia, Germania şi Finlanda.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Horoscop dragoste mai 2025: Zodia care va plânge cu lacrimi amare din cauza persoanei iubite
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Dezvăluiri: Judecătorul care a suspendat anularea alegerilor, presat să urgenteze decizia. Cum a răspuns magistratul ploieștean
MediaFlux
Judecătorul Alexandru Vasile, cercetat de Inspecția Judiciară. Ce riscă magistratul care a suspendat o decizie a CCR
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul