Potrivit aceluiași studiu, 45% dintre români au indicat că cele mai grave trei probleme ale sistemului de sănătate sunt personalul medical insuficient, administrarea ineficientă a bugetului și lipsa accesului la medicamente de ultimă generație.
De asemenea, 18% dintre respondenți au declarat că au fost umiliți atunci când au fost nevoiți să interacționeze cu serviciile medicale oferite de spitalele românești.
La nivel statistic, România se situează pe poziții codașe ale clasamentelor europene cu privire la indicatorii de sănătate, cu aproape jumătate de decese evitabile în sistemul de sănătate, o mortalitate generală cu 25% peste media europeană sau cu o rată a mortalității infantile de 2,5 ori mai mare decât media europeană, scrie Agerpres.
Aceeași sursă arată că 81% dintre români consideră că este esențial să aibă acces la medicamente de ultimă generație, mai ales atunci când se confruntă cu afecțiuni severe, iar 64% spun că au fost în situația sau cunosc persoane care nu și-au găsit medicamentele în farmacii.
Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), a motivat de ce el, ca pacient și ca cetățean, votează pentru sănătate.
„Votez pentru sănătate, pentru că pentru mine contează modul în care sistemul de sănătate, autoritățile din România vor veni către pacienți. Vreau să votez, pentru că mi se pare foarte important să fiu parte dintr-un sistem de sănătate în care pacientul poate să-și exprime părerea, drepturile, are acces la informații, la ceea ce înseamnă strategie de sănătate și va ști ce se va întâmpla cu viața lui azi, mâine și peste zece ani. Votez, pentru că vreau să am posibilitatea ca, în viitorul apropiat, să fac o călătorie în scopul unei plimbări și nu în scopul de a-mi căuta tratamente și medicamente, ceea ce la ora actuală pentru pacienții din România este o mare problemă”, a declarat Gănescu.
El a adăugat că își dorește ca, de acum încolo, să nu se voteze pe promisiuni, pe vorbe. „Vrem ca, de-acum încolo, nu să votăm pe vorbe, nu să votăm pe faptul că toată lumea ne-a spus că sistemul se va finanța, accesul la tratament va exista, serviciile medicale vor fi decontate. Nu, votez pe fapte, vreau să văd scris, negru pe alb: da, se va face asta, pentru că după aceea vreau să-i trag la răspundere pe cei care vin și nu fac”, a susținut Gănescu.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ național de 1.438 de români, bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 20-60 de ani, în luna iunie 2016.
Campania „Votez pentru Sănătate” este inițiată de coaliția cu același nume și cuprinde organizații reprezentantive ale pacienților, industriei farmaceutice, medicilor, farmaciștilor și societății civile.
Campania își propune să genereze o dezbatere națională, prin responsabilizarea decidenților și a populației, cu privire la nevoia acută de transformare a sistemului medical, cu scopul final de a duce la dezvoltarea unei strategii naționale pe termen lung. Campania se va desfășura pe durata lunilor octombrie și noiembrie.