Potrivit unor studii internaţionale, rata obezităţii infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, după ce numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate a ajuns la aproximativ 124 de milioane.
“Pentru România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani -, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%”, se arată într-un comunicat remis 360medical.ro.
Citeşte şi: Schema naţională de vaccinare în 2020 în România. Ce vaccinuri trebuie să-i faci copilului tău şi când
Astfel, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproximativ 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.
Obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Specialiștii avertizează că adolescenții și copiii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale.
Citeşte şi: „Sorina Pintea este pe MOARTE”. Anunţ ŞOCANT de ultimă oră
“În ultima perioadă observ din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate în cabinet. Din păcate, în multe dintre cazuri, părinții nu înțeleg gravitatea acestui fenomen și consideră ca au un copil sau , a cărui problemă se va rezolva singură odată cu creșterea, pe principiul . Realitatea este că, dacă nu se fac modificări în ceea ce privește alimentația acestor copii, ei vor deveni adulți obezi sau supraponderali și vor avea numeroase riscuri asociate de sănătate”, a declarat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţii infantile sunt dieta nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, în combinaţie cu activitatea fizică redusă, potrivit specialiștilor.