Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici

Țara noastră traversează o adevărată criză demografică, dat fiind că, în primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73.000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani.
Filip Stan
30 ian. 2024, 17:35
Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici
Studiu: cât costă să crești un copil în România. Mulți părinți nu își permit un trai decent pentru cei mici

Pe lângă numărul mic de copii nou-născuți, și costul traiului a crescut semnficiativ, ceea ce face ca creșterea unui copil să fie din ce în ce mai dificilă.

Citește și: Când vor intra în conturi primele alocații mărite din 2024. 3,6 milioane de copii vor primi bani mai mulți

Cât costă să crești un copil în România

Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții pun acest declin demografic pe seama mai multor factori, printre care creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planificare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei. Astfel, pentru mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă, nașterea unui copil devine o provocare financiară. Potrivit unui studiu realizat de ClubulCopiilor.ro, costul creșterii unui copil până la vârsta de 19 ani, adicâ până la vârsta terminării liceului, din mediul urban, este substanțial.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594.070 lei pentru primul copil și 417.989 lei pentru cel de-al doilea copil. Astfel, părinții care își doresc 2 copii vor avea nevoie de cel puțin 1 milion de lei pentru creșterea acestora până la terminarea liceului. Pentru al doilea copil al familiei, cheltuielile sunt semnificativ reduse, acesta beneficiind de resurse
deja existente de la primul copil.

1. Alimentație

S-au calculat costurile ingredientelor necesare pentru prepararea hranei, având în vedere cantitatea de calorii necesară în funcție de vârstă, precum și distribuția pe principii alimentare și energetice sănatoase.

În primele 6 luni de viață, copilul beneficiază exclusiv de alăptare, iar ulterior, necesită aproximativ 300 kcal/zi în medie până la împlinirea vârstei de un an. Pe măsură ce copilul crește, aportul caloric variază de la 900 kcal/zi pentru vârsta de 1-2 ani până la 2.600 kcal/zi la vârsta de 19 ani. Acest aspect asigură o abordare adecvată a nevoilor nutriționale în funcție de etapa de dezvoltare a copilului.

Analiza costurilor pentru alimentația în primul an de viață a copilului a inclus și cheltuieli extra.

2. Îmbrăcăminte

Pentru primul an de viață, s-au calculat următoarele produse de îmbrăcăminte: 20 body-uri, 12 salopete, 12 pantaloni subțiri, 2 perechi de mănuși pentru nou-născut, 8 pălării/căciulițe, 20 perechi de șosete, 2 bluze groase, 2 perechi de pantaloni groși, un set format din fular-căciulă-mănuși, 2 perechi de botoșei, 2 combinezoane pentru iarnă, 2 overall-uri pentru primăvară/toamnă și 2 seturi formate din bluză/pantaloni sau 2 rochițe.

Pentru intervalul de la un an la 19 ani, au fost adăugate jachete, încălțăminte potrivită pentru iarnă, sport și vară, lenjerie intimă, eliminând în același timp body-urile, salopetele și alte produse specifice bebelușului.

3. Vacanță cu familia

A fost inclusă o vacanță anuală la un hotel din România, cu transport feroviar.

4. Incluziune socială

Teatru, cinema și muzee, căți și educație continuă, activități extracurriculare și dezvoltare personală, bani de buzunar, echipament sportiv și recreativ, tricicletă, bicicletă cu roti ajutătoare, inclusiv echipament de protecție, bicicletă, inclusiv echipament de protecție, tabără școlară.

5. Comunicație

O etapă semnificativă în creșterea copiilor este introducerea comunicării moderne prin smartphone-uri și abonamente de telefonie mobilă. Această decizie presupune o abordare atentă și responsabilă pentru a asigura un echilibru între conectivitate și gestionarea adecvată a tehnologiei.

6. Educație

În cadrul cheltuielilor pentru educație au fost estimate o serie de costuri menite să susțină și să încurajeze progresul academic și implicarea copilului în activitățile școlare. Achiziționarea unui computer personal, rechizite școlare, manuale școlare, culegeri și caiete speciale, sărbători și evenimente de sfârșit de an, fondul clasei, program after school, excursii/Școala Altfel.

7. Igienă personală și uz casnic

Cheltuielile asociate igienei personale și utilizării casnice reflectă atenția acordată sănătății și confortului familial. Sunt incluse produse esențiale pentru igiena și buna funcționare a gospodăriei, asigurând astfel un mediu corespunzător pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului, produse de igienă personală, produse de uz casnic: achiziționarea articolelor pentru curățenie și întreținerea locuinței, produse pentru îngrijirea bebelușului: pentru copiii mici, această categorie include scutece, șervețele umede, creme pentru iritații, ulei hidratant.

8. Transport

S-a considerat costul unui abonament redus pentru transportul public, începând cu vârsta de 6 ani. Cheltuielile pentru transportul bebelușului (0-1 an) includ un cărucior 3 în 1, un sistem de purtare ergonomic, o pătură pentru cărucior și un sac de iarnă, totalizând 1 350 RON.

Citește și: O familie trăiește într-o pădure, acolo unde au construit o casă, din anul 2005! ”Copiii s-au săturat de tăiat lemne”

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Se înregistrează obligatoriu în document. Anunț pentru proprietarii de locuințe din România. Lege în 2025
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Prietenul canibal al lui Nicolae Ceaușescu. Își spunea "președintele Soare”
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Decizia luată de Călin Georgescu. A stabilit data finală, 10 februarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Pensionarul român cu cea mai mare pensie bazată pe contributivitate încasează peste 108.000 de lei lunar
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari