Studiul a demerat la debutul pandemiei de coronavirus din Portugalia, în martie 2020, când cercetătorii au creat un test serologic sensibil specific pentru COVID.
Echipa de cercetători a colaborat cu medicii de la Hospital Center Lisboa Norte. Aceștia au monitorizat nivelurile de anticorpi în cazul a 300 de pacienți și profesioniști din domeniul sanitar și a peste 200 de voluntari care au fost urmăriţi după ce au contractat COVID-19.
”Rezultatele acestui studiu, care s-a întins pe o perioadă de şase luni, a pus în evidenţă un model clasic de răspuns imunitar până în cea de-a şaptea lună după infectare, cu o creştere rapidă a nivelurilor de anticorpi în primele trei săptămâni după simptome, urmată de o reducere ulterioară”, a explicat Marc Veldhoen, conducătorul proiectului.
De asemenea, conform studiului, în prima fază a bolii, bărbații produc mai mulți anticorpi decât femeile, dar nivelurile se echilibrează ulterior.
„În faza iniţială de răspuns, rezultatele noastre arată că, în medie, bărbaţii produc mai mulţi anticorpi decât femeile, dar nivelurile se echilibrează în timpul fazei rezolutive şi sunt similare la ambele sexe în lunile ulterioare infecţiei cu SARS-CoV-2″, a adăugat acesta.
Anticorpii sunt determinați de severitata bolii
Rezultatele cercetării au fost publicate în European Journal of Immunology indică faptul că nivelurile de anticorpi produşi sunt determinate de severitatea bolii, şi nu de vârsta persoanei infectate.
Conducătorul studiului susține faptul că ”o activitatea robustă până la cea de-a şaptea lună după infectare la o mare parte din indivizii testaţi anterior”.