Conform acestor date, până la sfârșitul lunii februarie, peste 43.000 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus în China, fără a prezinta simptomele virusului. Aceste persoane nu au fost adăugate în cifrele oficiale, care se situau în acel moment la 80.000 de cazuri.
Oamenii de știință nu reușesc să ajungă la un punct de vedere comun cu privire la ce rol are transmisie asimptomatică în răspândirea virusului, dar și la cât de periculoase sunt persoanele fără simptome.
De asemenea, un număr tot mai mare de oameni de știință contestă declarația anterioară a Organizației Mondiale a Sănătății potrivit căreia transmiterea asimptomatică este ”extrem de rară”. Raportul anterior al OMS în China a estimat faptul că infecțiile asimptomatice reprezentau 1-3% din cazuri.
În luna februarie, un grup de experți japonezi condus de Hiroshi Nishiura, un epidemiolog la Universitatea Hokkaido, a scris o scrisoare către Jurnalul Internațional de Boli Infecțioase.
Epidemiologul a spus la acel moment faptul că numărul noi de cazuri la nivel mondial continuă să crească.
Citește și: Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi amânate! Comitetul Olimpic a activat planul de urgenţă
„Numărul de noi cazuri de coronavirus (Covid-19) la nivel mondial continuă să crească, iar decalajul dintre rapoartele din China și estimările statistice ale incidenței bazate pe cazuri diagnosticate în afara Chinei indică faptul că un număr substanțial de cazuri sunt subdiagnosticate.”
Nishiura a pus procentul de pacienți japonezi asimptomatici evacuați de la Wuhan la 30,8%, cifră similară cu datele clasificate ale guvernului chinez. „Raportul asimptomatic ar putea fi mai mare în rândul copiilor decât la adulții mai mari. Acest lucru ar schimba considerabil sfera noastră de focar și chiar și intervențiile optime se pot schimba”.
OMS consideră toate persoanele testate pozitiv ca cazuri confirmate, indiferent dacă acestea au simptome. Aceeași practică o are și Coreea de Sud, în timp ce Guvernul chinez de la 7 februarie consideră doar pacienții cu simptome drept cazuri confirmate.Țările occidentale, precum Statele Unite, Marea Britanie și Italia, nu testează oameni fără simptome, în afară de clinicienii care au fost expuși în mod repetat la virus.
Experții în domeniu consideră acum că strategia Chinei și Coreei de Sud de a testa toate persoanele care avut contact cu un pacient confirmat este mai eficientă în reducerea răspândirii virusului.
Un studiu separat de oameni de știință de la Universitatea din Texas din Austin, pentru revista Emerging Infectious Diseases, a estimat că persoanele care încă nu au dezvoltat simptome au transmis aproximativ 10 la sută din cele 450 de cazuri studiate în 93 de orașe din China.
Benjamin Cowling, profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din Hong Kong, a declarat că există „dovezi clare că persoanele infectate ar putea transmite infecția înainte de apariția simptomelor”.