Studiu: Cazurile de leucemie la copii se dublează în apropierea centralelor nucleare

Jurnalul Internaţional de Cancer a publicat în numărul din ianuarie 2012 al revistei sale un nou studiu realizat în Franţa, care stabileşte o corelare foarte clară între frecvenţa cazurilor acute de leucemie la copii şi proximitatea faţă de centralele nucleare. Acest studiu vine să confirme un studiu realizat în 2008 în Germania, de Registrul de Cancer din Mainz, care ajungea la aceeaşi concluzie.
Cristina Dinu
01 mart. 2012, 09:10
Studiu: Cazurile de leucemie la copii se dublează în apropierea centralelor nucleare

Studiul se numeşte „Leucemia la copiii din jurul centralelor nucleare din Franţa – studiul Geocap, 2002-2007” şi a fost coordonat de o echipă de experţi de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa (INSERM) şi de la Institutul de Radioprotecţe si Siguranţă Nucleară (IRSN), precum şi de Registrul naţional de cancer la copii al spitalului Villejuif din Paris. Cea mai importantă concluzie a acestui studiu este că, în perioada 2002-2007, în Franţa, incidenţa cazurilor de leucemie la copii s-a dublat la copiii cu vârste de până la 5 ani.

Studiul reconfirmă concluziile unui demers similar realizat în Germania – Studiul KiKK din decembrie 2007 – şi anume că incidenţa cazurilor de leucemie la copii se dublează la copiii de până la 5 ani ce locuiesc pe o rază de până la 5 km faţă de centralele nucleare, comparativ cu copiii ce locuiesc la distanţe egale sau mai mari de 20km.

Studiul realizat recent în Franţa are un eşantion reprezentativ la nivel naţional, incluzând 2.753 de cazuri de leucemie la copii, diagnosticate între anii 2002 şi 2007 şi un grup de control de 30.000 de persoane. Adresele subiecţilor au fost geo-codate în jurul a 19 centrale nucleare.

Acest studiu readuce în atenţia publică şi rezultatele unei cercetări publicate de revista Academiei Naţionale din Statele Unite ale Americii, care vorbeşte despre riscurile crescute de apariţie a cancerului la care sunt expuşi copiii şi femeile ca urmare a expunerii la radiaţii ionizante. Reglementările actuale în privinţa radiaţiilor şi a activităţii nucleare ignoră disproporţia dintre efectele negative considerabil mai mari asupra sănătăţii în cazul copiilor şi femeilor. Impactul asupra sănătăţii în urma expunerii la radiaţii ionizante nu se referă doar la apariţia cancerului sau leucemiei, ci şi la pierderea imunităţii şi fertilitate scăzută, şi un grad crescut de incidenţă a bolilor de inimă sau a unor mutaţii genetice în cazul nou-născuţilor.

„Studii realizate în Rusia au demonstrat că expunerea la radiaţii ionizante în cazul femeilor însărcinate a condus la mutaţii genetice, acestea fiind transmise la a treia şi a patra generaţie de copii”, a declarat Sascha Gabizon, director internaţional al Reţelei „Mediul şi Sănătatea Femeilor” – WECF.

„Victimele energiei nucleare nu vor fi niciodată despăgubite, având în vedere că industria nucleară plateşte asigurări artificial de mici, însemnând că atât contribuabilii actuali cât şi generaţiile viitoare vor plăti atât un preţ economic, cât şi cu sănatatea lor”, a mai adăugat Gabizon.

WECF este o reţea unică ce reuneşte peste 100 de organizaţii din lumea întreagă ce militează pentru drepturile femeilor şi un mediu curat. Aceasta lucrează în parteneriate multi-sectoriale, demonstrând alternative de dezvoltare durabilă la nivel local şi promovând politici globale echitabile şi sustenabile.

Fundaţia TERRA Mileniul III îşi reafirmă pe această cale poziţia clară împotriva construirii unor noi reactoare nucleare şi pentru închiderea treptată a celor existente.

„Atâta vreme cât neştiinţa şi neputinţa noastră de a soluţiona problemele energeticii nucleare vor rămâne în grija generaţiilor viitoare, energia nucleară nu poate fi considerată o soluţie în sprijinul dezvoltării durabile”, susţine Ioana Ciută, director executiv.

TERRA Mileniul III precizează că în România nu există niciun studiu comparativ pentru care să arate dacă în prezent există mai mule cazuri de leucemie sau cancer în Cernavodă faţă de alte oraşe sau faţă de perioada de dinanite de 1996 (data la care a fost pus în funcţiune reactorul 1), în ciuda semnalelor trase de organizaţii neguvernamentale cu privire la emisiile crescute de tritiu de care sunt responsabile reactoarele de tip CANDU.

Studiul complet este disponibil la adresa: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.27425/pdf

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Informația pe care trebuie să o știe toți românii care au contract cu PPC, E.ON, ENGIE ori Hidroelectrica. Care sunt condițiile în care pot rămâne fără curent electric sau gaze
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Zelenski cere garanții de securitate din partea SUA pentru pacea în Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin