România ocupă în fiecare an locuri fruntaşe atât la producţia de băuturi alcoolice, cât şi la consum. În anul 2018 în ţara noastră s-au produs 510 milioane de litri de vin, locul 6 în Europa şi 13 în lume, şi 1,8 miliarde de litri de bere, capitol la care suntem pe locul 9 în Europa.
În ce priveşte consumul, statisticile sunt îngrijorătoare, România plasându-se pe locul 5 în Europa în topul ţărilor cu un model de consum excesiv al băuturilor alcoolice, în faţa noastră fiind doar ţările scandinave.
Studiul efectuat de Reveal Marketing Research îşi propune să afle obiceiurile de consum ale românilor şi a fost efectuat la sfârşitul anului 2019 pe un eşantion reprezentativ de 1002 persoane, 523 de femei şi 479 de bărbaţi, intervievaţi online. Din rezultate reiese că o treime dintre români preferă berea, iar 28% pe cea produsă industrial. Se vede totuşi o creştere semnificativă a interesului pentru berea artizanală, aceasta fiind alegerea a 2,7% dintre respondenţi. În rândul bărbaţilor, procentul celor care preferă berea este de 37%.
Pe locul 2 în preferinţele românilor se află vinul, cu un procent de 20%, iar pe locul 3 cidrul, 15,4%, procent ridicat în special de doamne, care îl preferă într-un procent de 21,2%.
Băuturile spirtoase nu se află printre cele mai apreciate, doar între 3-7% declarându-le preferatele lor, rezultat oarecum surprinzător, dacă ne gândim la tradiţia consumului de ţuică şi palincă, dar şi de cocktailuri şi shoturi în mediul urban.
Un rezultat interesant este procentul de 19% de consumatori din mediul urban care au declarat că îşi produc singuri băuturile alcoolice.
Citeşte şi: ANAF a şters mai multe datorii în primele săptămâni ale anului 2020. Cine sunt norocoşii