STUDIU: Ce sunt visele şi de ce visăm

Visăm în fiecare seară, din ziua în care ne naştem până la sfârşitul vieţii. Întrebarea care îi macină pe oamenii de ştiinţă dintotdeauna este, însă, de ce visăm?
Alina Costache
26 dec. 2013, 19:26
STUDIU: Ce sunt visele şi de ce visăm

Toţi visăm, dar oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce o facem. Este o activitate involuntară, la fel de naturală ca şi respiratul şi chiar şi persoanele care nu îşi amintesc visele, visează cel puţin o oră în fiecare noapte, relatează Huffington Post. Observaţiile asupra somnului copiilor au condus la cercetări pe adulţi şi la dezvoltarea literaturii de specialitate, despre mişcarea rapidă a ochilor, MRO, sau REM, în limba engleză, baza tuturor studiilor legate de somn.

Faza REM a somnului este considerată cea mai potrivită pentru visatul obişnuit. La bebeluşi, aceasta fază durează în jur de 50% din perioada totală a somnului, dar procentajul scade odată cu vârsta până la 22% în cazul adulţilor. Pentru cei mai mulţi dintre adulţi, faza REM se declanşează la fiecare 90 de minute, începând cu primele trei minute de somn. Ciclurile iniţiale sunt mai scurte, dar cresc gradual, aşa că până diminieaţă, un ciclu poate dura şi 55 de minute. În această fază, muşchii sunt paralizaţi temporar pentru a ne proteja de mişcările determinate de vise.

Oamenii îşi petrec aproape o treime din viaţă dormind şi faza REM reprezintă un sfert din această perioadă. Ştiind că visele au loc şi în alte cicluri ale somnului, putem spune că oamenii îşi petrec o perioadă semnificativă din viaţă visând. Putem determina cu uşurinţă când o persoană care doarme visează, dar cercetători nu pot răspunde cu siguranţă la întrebarea care îi macină dintotdeauna: de ce visăm?

Visele au loc din motive fizice, mentale, emoţionale şi chiar spirituale şi oamenii de ştiinţă consideră că visatul prezintă oportunităţi pentru creativitate, creştere, sănătate şi întregire, ajutându-ne să ne cunoaştem mai bine. Timpul pe care îl petrecem visând ar putea să îi permită creierului să rezolve probleme, premiţându-i să analizeze toate scenariile posibile, pentru că barierele din viaţa reală dispar. Visele ar putea să ne ajute să rezolvăm probleme emoţionale şi să ne cunoaştem mai bine sentimentele, atunci când din diverse motive în viaţa reală întâlnim bariere raţionale, sociale, sau de altă natură.

Jucătorul profesionist de golf Jack Nicklaus, spre exemplu, avea probleme în a executa o anumită lovitură. A început apoi să viseze că încearcă acea tehnică şi că nu ratează loviturile, ba dimpotrivă, acestea îi reuşesc destul de bine. A început apoi să folosească noua tehică în viaţa reală şi a reuşit un scor cu trei puncte mai bun decât înainte. Acesta este doar un caz în care visele au impact asupra vieţii reale, dar exemplele sunt nenumărate, de la Paul McCartney care a visat partea instrumentală a melodiei Yesterday, la Stephen King, căruia i-a venit ideea pentru romanul Misery în timp ce dormea.

Visele ne ajută şi să repetăm sau să exersăm evenimente viitoare, astfel că atunci când acestea se petrec, suntem mult mai bine pregătiţi să le facem faţă. Cercetătorii nu au decoperit încă de ce visăm, dar studiile aduc din ce în ce mai multe dovezi că visele joacă un rol mai important în viaţa reală decât îşi imaginau oamenii de ştiinţă în trecut.

DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Spynews
Avertizare meteo! Un ger crunt se abate asupra României! Temperaturi de -14 grade
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de pui ca să-ți iasă un adevărat deliciu. Secretul gospodinelor din Ardeal pentru un gust desăvârșit
Capital.ro
A murit o legendă. I-a ținut pe toți românii lipiți de TV după Revoluție. A fost un revoluționar
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Adevarul
Prețurile incredibile cu care se vând casele vechi dintr-un mic oraș al României. Unele nu au nici măcar geamuri
wowbiz.ro
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Spynews
TikTokerul Alin s-a predat la politie, după ce a agresat o femeie pe stradă: “N am atins pe nimeni”
Spynews
Vasile Ardeleanu s-a stins din viață la 50 de ani! Doliu în fotbalul din România
Evz.ro
Decizie de amploare luată de ANAF. Toți românii sunt afectați
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cine este fotbalistul de 16 ani care a murit în timp ce apăra o lovitură de la 11 metri. Familia tânărului este devastată: „Și-a dedicat viața mingii”
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Elena Lasconi jubilează: În sfârșit
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
David Lynch, regizorul remarcabil, a murit
MediaFlux
IOHANNIS, SUSPENDAT! S-au strâns SEMNĂTURILE împotriva PREȘEDINTELUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux