STUDIU. Ce tipuri de sâni au predispoziţie să dezvolte tumori

Femeile ai căror sâni sunt alcătuiți dintr-o cantitate mai mare de țesut glandular și au mai puțină grăsime ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta cancer la acest nivel, potrivit unui studiu publicat luna aceasta în jurnalul științific ''JAMA Oncology''.
Alina Costache
09 feb. 2017, 09:37
STUDIU. Ce tipuri de sâni au predispoziţie să dezvolte tumori

Oamenii de știință au studiat date provenind de la peste 18.000 de femei diagnosticate cu tumori la sân și de la 184.000 de femei de aceeași vârstă care nu sufereau de această afecțiune. Concluzia lor a fost că densitatea sânilor părea să fie cel mai pregnant indicator al acestui tip de cancer, într-o măsură mai mare decât alți factori de risc binecunoscuți, precum istoricul familial sau amânarea primei sarcini până după vârsta de 30 de ani, informează Reuters.

”Femeile cu sâni denși au un risc de două ori mai mare de cancer în comparație cu cele care au o densitate mai mică”, susține dr. Natalie Engmann, de la Universitatea San Francisco din California, cea care a condus cercetarea.

Acest lucru reprezintă o problemă deoarece 60% dintre tinere au sâni denși, la fel și 40% dintre femeile care au trecut de menopauză, iar țesutul mamar dens face ca tumorile să fie greu detectabile prin intermediul mamografiilor, după cum a explicat Engman.

”Descoperirea noastră sugerează că reducerea numărului de femei cu sâni denși poate preveni o proporție substanțială a cazurilor de cancer de sân”, a declarat Engmann pentru sursa citată.

În cadrul studiului, oamenii de știință au examinat date de la femei cu patru categorii de densitate a sânilor: grăsime aproape în totalitate, în mare parte grăsime, densitate moderată și densitate crescută. Apoi, au luat în considerare factori de risc precum greutatea, istoricul familial al bolii, istoricul personal pe baza rezultatelor biopsiilor, densitatea sânilor și prima sarcină după vârsta de 30 de ani.

Potrivit concluziilor, circa 39% dintre cazurile de cancer de sân apărute înainte de menopauză și 26% dintre cele survenite după această etapă ar fi putut fi prevenite dacă femeile aflate în cele două categorii cu densitate crescută a sânilor ar fi avut un țesut mamar mai puțin dens.

Însă, oamenii de știință notează că femeile nu au prea multe soluții pentru scăderea densității sânilor. Un medicament, tamoxifen, reduce riscul de cancer și densitatea sânilor, însă are efecte secundare și nu este recomandat, în general, decât persoanelor cu risc mare de a dezvolta această boală, notează Reuters. De asemenea, creșterea în greutate, care poate adăuga țesut gras în țesutul mamar, poate crește riscul de cancer de sân — 23% dintre cazurile de tumori la sân la femeile în vârstă pot fi prevenite prin slăbit, după cum au calculat cercetătorii.

Potrivit dr. Christine Berg, cercetătoare la NCI, care nu a fost implicată în acest studiu, deși femeile nu au prea multe alternative în ceea ce privește modificarea densității sânilor, pot lua în calcul screening-ul pentru cancer mamar, ca alternativă la mamografii. ”Cred că are mai mult sens ca o femeie cu sâni denși, și în special dacă are și alți factori de risc, să discute cu medicul ei și cu radiologul dacă ar beneficia sau nu de pe urma altor tipuri de screening precum RMN”, a spus aceasta. ”Termosinteza sânului este o tehnologie nouă care cred că e mai bună decât mamografia standard”, a completat aceasta.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cât vor costa gazele fără plafonare. Acum știi cât vei plăti
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în România, după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
”Circul” din controalele lui Piedone l-a exasperat și pe premierul Ciolacu. ”Exagerează. Îl bat!”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver