Studiu CMMB: Majoritatea medicilor consideră actualul sistem de asigurări de malpraxis inutil

Majoritatea medicilor (56%) sunt nemulțumiți de sistemul actual de asigurări de malpraxis și îl consideră "inutil", doar 1% fiind mulțumiți, relevă un studiu dat publicității miercuri de Colegiul Medicilor al Municipiului București (CMMB) și realizat online, în perioada august - septembrie.
Filip Stan
02 nov. 2016, 18:48
Studiu CMMB: Majoritatea medicilor consideră actualul sistem de asigurări de malpraxis inutil

Numărul medicilor parțial mulțumiți de actualul sistem (19%) este de trei ori mai mic decât al celor care îl consideră inutil. Și cei parțial mulțumiți cred că ar trebui aduse îmbunătățiri sistemului de asigurări de malpraxis. Un sfert dintre respondenți nu pot evalua asigurările de malpraxis„, arată cercetarea, la care au participat aproximativ 500 de medici.

Potrivit acesteia, medicii nu se consideră beneficiari ai polițelor de malpraxis. 413 răspunsuri arată că asigurările folosesc companiilor care încheie polițele, doar 29 medicilor și 27 pacienților.

Răspunsurile care indică și statul drept beneficiar au o pondere mică, dar aceasta este dublă față de cea care îi privește pe medici. Explicația: statul este văzut ca un beneficiar pentru că scapă de răspundere, dar totuși este un pierzător, la fel ca medicii și pacienții, în fața firmelor de asigurări„, mai arată studiul.

Medicii identifică drept principala problemă a sistemului actual faptul că polița nu acoperă daunele morale. Peste 90% dintre respondenți identifică acest lucru drept primul care ar trebui schimbat.

Reducerea prețului poliței este primul subiect de interes pentru 3% dintre respondenți.

Totodată, medicii consideră că relația cu firmele de asigurări este una inegală, în care nu au niciun cuvânt de spus în fața „monopolului” deținut de acestea.

Citeşte şi „O boală necunoscută l-a mutilat”. Explicaţia unui medic, dat în judecată de un gorjean, după ce l-a nenorocit pe viaţă

Peste 90% dintre medici declară că nu au nicio putere de negociere și sunt obligați să încheie contractele așa cum vor firmele de asigurări.

Doar 4% dintre răspunsuri susțin că medicii au o putere de negociere dată de posibilitatea alegerii între mai multe oferte.

Studiul mai arată că medicii doresc ca organizațiile profesionale să negocieze în numele lor cu firmele de asigurări. În acest sens au optat 84% dintre respondenți.

Doar 4% dintre medici ar avea încredere că statul le reprezintă interesul printr-un contract cadru-negociat cu firmele de asigurări, iar 11% dintre respondenți ar dori să negocieze personal cu firma.

„Medicii consideră că problema daunelor morale ar trebui reglementată de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acordă ca despăgubire. Pentru această variantă au optat 63% dintre respondenți. Încheierea unui contract între pacient și unitatea sanitară este văzută ca soluție de către 20% dintre medici”, mai indică studiul.

Întrucât problema nu poate fi rezolvată doar punctual, ci necesită o abordare la nivel național, CMMB va trimite rezultatele consultării publice către CMR și îl va sprijini în intervențiile sale, pentru rezolvarea crizei. CMMB consideră că este în interesul medicilor și pacienților ca negocierea unui contract-cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis să fie făcută de conducerea CMR și are încredere că forul profesional reprezentativ la nivel național va reuși să restabilească poziția echipei medic-pacient în fața firmelor de asigurări„, a declarat președintele CMMB, Cătălina Poiană, într-o conferință de presă.

Citeşte şi Un nou CAZ SCANDALOS în sistemul sanitar din România. A murit din cauza unei fracturi banale pentru că a ajuns la spital în weekend

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsoare și viscol, apoi, în sfârșit, primăvară. De când se va mai încălzi
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Cele mai hot vedete din România nu s-au sfiit să arate ce au sub bluză! Antonia, Loredana sau Tania Budi, sus bluziţa şi…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver