STUDIU: Comoţia cerebrală, motivul triplării riscului de suicid la adulţi

Comoția cerebrală este legată de triplarea riscului de suicid la adulți, comparativ cu restul populației, potrivit unui studiu canadian publicat în 'Journal de l'association médicale canadienne' (CMAJ), informează agenția France Presse (AFP).
Romania TV
09 feb. 2016, 09:57
STUDIU: Comoţia cerebrală, motivul triplării riscului de suicid la adulţi

Riscul este și mai mare în cazul în care trauma are loc la sfârșit de săptămână, au descoperit cercetătorii fără a putea explica acest fenomen.

De asemenea, numărul bărbaților care se sinucid este de două ori mai mare decât cel al femeilor.

Aceste rezultate susțin studiile anterioare potrivit cărora astfel de traume cerebrale pot provoca modificări fiziologice durabile, invizibile la examinarea prin scanare. Acestea ar implica tulburări ale nivelului de serotonină, un hormon al sistemului nervos central care joacă un role cheie în procesele cerebrale, inclusiv în depresie, scrie Agerpres.

„Având în vedere dispariția rapidă a simptomelor după traumă (amețeli, dureri de cap …), medicii au tendința de a subestima efectele nocive ale comoțiilor cerebrale și importanța lor în istoricul medical al pacientului”, a subliniat dr. Donald Redelmeier, cercetător la Institutul de evaluări clinice științifice din Toronto (Canada), autorul principal al studiului.

„Mai multă atenție acordată efectelor de durată ale unei comoții, cel mai frecvent traumatism cerebral, ar putea salva vieți având în vedere eficacitatea prevenirii sinuciderii”, a adăuga el, menționând că există aproximativ 400.000 de cazuri de comoții cerebrale în fiecare an în Canada și patru milioane în SUA.

„Legătura dintre comoția cerebrală și sinucidere nu se limitează la sportivii profesioniști sau la veterani” relevă, de asemenea, Michael Fralick, de la Universitatea din Toronto, co-autor al studiului.

Sinuciderea este una dintre cauzele principale ale deceselor din Canada și Statele Unite ale Americii, cu 3.951 decese și, respectiv, 38.364, în anul 2010, notează AFP.

În acest studiu, cercetătorii au examinat dosarele medicale a 235.110 pacienți din provincia canadiană Ontario, care au suferit o comoție cerebrală în timpul unei perioade de douăzeci de ani.

Ei au comparat comoțiile din timpul săptămânii cu cele de la sfârșit de săptămână pentru a distinge leziunile provocate de practicarea unor sporturi de cele de la locul de muncă sau din alte accidente.

Vârsta medie a pacienților a fost de 41 de ani, cu o distribuție de 50% între bărbați și femei.

În timpul unei perioade de urmărire de peste 9 ani, au avut loc 667 sinucideri, în principal cu o supradoză de somnifere sau prin spânzurare. Cei mai mulți sinucigași nu au avut niciodată înainte vreo tentativă de sinucidere sau au fost tratați pentru boli psihice.

Pacienții care au avut comoție cerebrală în timpul săptămânii au reprezentat 519 dintre aceste sinucideri, triplu față de restul populației.

Pentru cei care au avut comoția cerebrală în week-end, riscul de a-și pune capăt zilelor a fost de patru ori mai mare decât la populația obișnuită care nu a suferit astfel de accidente cerebrale, mai notează AFP.

Citeşte şi 

Spynews
Văduva lui Costel Corduneanu face lumină la aproape cinci luni de la moartea lui! Grațiela demontează zvonurile conform cărora ar fi fost ajutată financiar
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Mai trecem la ora de iarnă în 2024? Ce s-a decis la nivelul UE în legătură cu schimbarea orei
Capital.ro
Doliu infinit! A murit marea stea a muzicii. Celine Dion a împietrit
Playtech.ro
Când trecem la ora de iarnă în 2024. Data în care noaptea devine mai lungă
DailyBusiness
Stagiul militar obligatoriu pentru femei
Adevarul
Mircea Badea și Carmen Brumă, implicați într-un accident rutier pe insula Corfu. „Se putea termina groaznic”
Spynews
Mădălina de la Insula iubirii este însărcinată? Cum a răspuns ispita atunci când a fost întrebată dacă urmează să-l facă pe Dani tată
Spynews
Ronald Gavril, urare pentru Anamaria Prodan, de ziua ei de nume: „Îngerii să-ți călăuzească pașii”. Cei doi radiază de fericire
Evz.ro
Adevărul despre steaua de pe Walk of Fame al lui Vali Vijelie. Câți bani a plătit de fapt cântărețul pentru distincție
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Aceștia sunt pensionarii cărora li se DUBLEAZĂ pensiile după recalculare. Primesc de două ori mai mulți bani!
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox la data de 9 septembrie 2024: Ce trebuie să facă credincioșii în această zi?
Capital.ro
Accident rutier! În ce stare este acum Mircea Badea. Anunţul lui Carmen Brumă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
substantial.ro
CS Rapid Bucureşti debutează victorios în Grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin
MediaFlux
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul președinte
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...