Studiu – consumul unei singure băuturi alcoolice pe zi crește tensiunea arterială și nu aduce niciun beneficiu pentru sănătate

Chiar și persoanele care nu suferă de hipertensiune pot experimenta un episod de creștere a tensiunii arteriale dacă consumă alcool, potrivit unui nou studiu.
Alina Costache
02 aug. 2023, 11:08
Studiu - consumul unei singure băuturi alcoolice pe zi crește tensiunea arterială și nu aduce niciun beneficiu pentru sănătate

Consumul unei beri sau a unui pahar de vin pe zi poate crește tensiunea arterială sistolică chiar și la persoanele care nu au hipertensiune arterială, sugerează un nou studiu citat de everydayhealth.com.

„Chiar și consumul scăzut de alcool este dăunător sănătății umane”, spune autorul principal al studiului Marco Vinceti, MD, PhD, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Universitatea din Modena și la Facultatea de Medicină Reggio Emilia din Italia.

Studiul a constatat că și în cantități mici consum de alcool au avut un impact negativ asupra tensiunii arteriale sistolice atât la bărbați, cât și la femei, potrivit rezultatelor publicate în revista Hypertension. Pentru bărbați, dar nu pentru femei, studiul a mai constatat că băutura uşoară a fost asociată cu creșterea tensiunii arteriale diastolice, „numărul de jos” care indică cât de multă presiune exercită sângele pe pereții arterelor atunci când inima este în repaus între bătăi.

Pentru majoritatea adulților, tensiunea arterială este considerată normală atunci când valoarea sistolică este mai mică de 120 de milimetri de mercur (mmHg) și valoarea diastolică este sub 80 mmHg, conform Asociației Americane a Inimii (AHA). Oamenii sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială atunci când au tensiune arterială sistolică de cel puțin 130 mmHg sau valori diastolice de peste 80 mmHg.

Cercetătorii au comparat tensiunea arterială de-a lungul timpului pentru persoanele care nu au băut deloc și cei care au raportat consum regulat de alcool.

Citește și: Planta care îți poate salva viața! Ce miracole face și cum te poate ajuta să ai un corp perfect sănătos. Lidia Fecioru dezvăluie toate secretele

În general, în comparație cu cei care nu consumă, tensiunea arterială sistolica a fost cu 1,25 mmHg mai mare la persoanele care au consumat în medie o băutură pe zi și cu 4,9 mmHg mai mare la cei care au băut în medie două pahare pe zi. În mod similar, tensiunea arterială diastolică a fost cu 1,14 mmHg mai mare atunci când participanții au consumat în medie o băutură zilnică și cu 3,1 mmHg mai mare când au consumat în medie două băuturi pe zi.

Citește și: Motivul pentru care ar fi bine pentru corpul tău să consumi smirnă. Ce beneficii are pentru sănătatea organismului tău

Consumul de alcool a fost considerat de mult timp un factor de risc pentru hipertensiune arterială, împreună cu îmbătrânirea, supraponderalitatea sau obezitatea, ducerea unui stil de viață sedentar și o dietă bogată în sare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Riscurile pentru sănătatea inimii, chiar și ale consumului de alcool ușor, fac parte din motivul pentru care OMS susține acum că nu există un nivel sigur de consum de alcool.

Rezultatele studiului oferă dovezi noi care să susțină abstinența de la alcool, spune Vinceti.

Pentru cel mai recent studiu, cercetătorii au examinat datele din șapte studii care au urmărit peste 19.000 de participanți timp de aproximativ cinci ani. Niciunul dintre participanți nu avea hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet, boli hepatice sau antecedente de alcoolism sau consum excesiv de alcool atunci când s-au alăturat acestor studii.

Toți participanții au furnizat informații despre obiceiurile lor tipice de consum, câte grame de alcool au consumat într-o săptămână obișnuită. Oamenii de știință au definit o băutură standard ca fiind 12 grame de alcool, aproximativ cantitatea dintr-o bere, un pahar de vin sau un shot de lichior.

Cercetătorii au comparat tensiunea arterială de-a lungul timpului pentru persoanele care nu au băut deloc și cei care au raportat consum regulat de alcool. În general, în comparație cu cei care nu consumă, tensiunea arterială sistolica a fost cu 1,25 mmHg mai mare la persoanele care au consumat în medie o băutură pe zi și cu 4,9 mmHg mai mare la cei care au băut în medie două pahare pe zi. În mod similar, tensiunea arterială diastolică a fost cu 1,14 mmHg mai mare atunci când participanții au consumat în medie o băutură zilnică și cu 3,1 mmHg mai mare când au consumat în medie două băuturi pe zi.

Chiar dacă ușoarele creșteri ale tensiunii arteriale ar putea să ducă la hipertensiune arterială la persoanele cu tensiune arterială normală, aceste creșteri pot contribui în continuare la apariția bolilor de inimă, în special în rândul persoanelor, spune Vinceti.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!