Studiu Covid: De ce unii bolnavi fac accident vascular cerebral. Tot mai multe ţări renunţă la AstraZeneca şi Johnson&Johnson

Oamenii de știință știau că proteina Spike ajută virusul SARS-CoV-2 să atace gazda prin infectarea celulelor sănătoase ale organismului.
Alina Costache
10 mai 2021, 15:01
Studiu Covid: De ce unii bolnavi fac accident vascular cerebral. Tot mai multe ţări renunţă la AstraZeneca şi Johnson&Johnson
Studiu Covid. Oamenii de știință de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California au descoperit că una dintre proteinele care formează învelișul extern al coronavirusului – proteina Spike – afectează celulele sistemului vascular. Specialiștii confirmă că boala COVID-19 este, în primul rând, o boală vasculară.

Oamenii de știință știau că proteina Spike ajută virusul SARS-CoV-2 să atace gazda prin infectarea celulelor sănătoase ale organismului.

Lucrarea științifică publicată în Circulation Research demonstrează că boala COVID-19 este una vasculară deoarece coronavirusul atacă celulele sistemului vascular, anunță Scitechdaily.com.

„Mulți oameni cred că boala COVID-19 este una respiratorie, însă este o boală vasculară”, spune Uri Manor, asistent profesor în domeniul cercetării și coautor principal al noului studiu de mare amploare.

„Acest lucru ar putea explica de ce unii oameni au accident vascular cerebral și de ce alți pacienți au probleme cu alte organe din corp”, a mai continuat expertul.

Andrei Baciu: „Noile tulpini care circulă nu feresc pe nimeni de boală!”
Studiu Covid. Experţi norvegieni îndeamnă Norvegia să renunţe la vaccinurile împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson din cauza trombozei, un efect secundar grav, dar rar

Un Comitet de experţi – înfiinţat de Guvernul norvegian pentru a se pronunţa asupra vaccinurilor împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford şi Johnson & Johnson – preconizează, luni, o renunţare la aceste vaccinuri, din cauza riscului trombozei, un efect secundar rar, dar grav, relatează AFP.

”Nu recomandăm folosirea vacinurilor cu vector adenoviral în programul naţional de vaccinare”, a anunţat şeful Comitetului, Lars Vorland, care i-a predat raportul ministrului norvegian al Sănătăţii Bent Høie.

”Bineînţeles, din cauza efectelor secundare grave”, observate la o infimă parte a persoanelor vaccinate cu aceste vaccinuri nu recomandă comitetul aceste vaccinuri, a subliniat medicul.

Experţii propun, însă, ca aceste vaccinuri să fie administrate pe bază voluntară, însă fără să ajungă la un acord asupra criteriilor în acest sens.

Bent Høie nu a anunţat încă în mod public poziţia Guvernului norvegian.

Norvegia a suspendat folosirea vaccinului anticovid AstraZeneca-Oxford la 11 martie, în vederea unei eaminări mai atente a efectelor secundare rare dar grave.

La 15 aprilie, în contextul în care autorităţile preconizau să renunţe la vacinul laboratorului farmaceutic britanico-suedez, Guvermul a ales să-şi acorde timp suplimentar şi a înfiinţat acest Comitet de experţi care să examineze riscurile legate de vaccinarea cu AstraZeneca-Oxford şi  Johnson & Johnson, care folosesc tehnologia adenovirusului.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o continuare a vaccinării cu acste vaccinuri. Ele consideră că beneficiile sunt mai importante decât riscurile.

”Dacă decidem să renunţăm definitiv la aceste vaccinuri, ele nu vor fi irosite. Ele vor fi donate altor ţări”, a anunţat Bent Høie.

Oslo a ”împrumutat” deja  216.000 de doze Suediei şi Islandei, care continuă să folosescă vaccinul AstraZeneca-Oxford.

CINCI CAZURI DE TROMBOZĂ GRAVĂ

Între cele 134.000 de doze AstraZeneca-Oxford administrate în Norvegia până la jumătatea lui martie, cinci cazuri grave – între care trei soldate cu moartea – au fost înregistrate la persoane relativ tinere şi sănătoase.

Altă persoană vaccinată cu prima doză de vaccin AstraZeneca-Oxford a murit în urma unei hemoragii cerebrale.

Vaccinul grupului farmaceutic american Johnson & Johnson nu a fost încă desfăşurat în Norvegia, însă tromboze rare au apărut în Statele Unite, după vaccinarea cu acest vaccin.

Programul norvegian de vaccinare se bazează pe două vaccinuri cu ARN mesager – ale alinţei americano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

”Avem suficiente vaccinuri cu ARN mesager”, a anunţat directoarea Institutului norvegian de Sănătate Publică (FHI), Camilla Stoltenberg.

Potrivit FHI, fără vaccinurile cu vector adenoviral, persoanele în vârstă de peste 18 ani ar urma să fie vaccinate toate – până în a treia săptămână a lui iulie -, iar toate persoanele ar urma să fie vaccinate complet până în a doua jumătate a lui august.

O anchetă realizată în aprilie de către Institut arăta că 91% dintre persoanele intervievate declarau că ”probabil” sau ”foarte probabil” ar accepta să fie vaccinate cu vaccinuri Pfizer-BionTech şi Moderna.

Însă doar 28,7% dintre cei intervievaţi se declarau dispuşi să se vaccineze cu vaccinul AstraZeneca-Oxford.

Danemarca vecină este, pentru moment, singura ţară din Europa care a renunţat în mod oficial la vaccinurile anticovid AstraZeneca-Oxford şi Johnson & Johnson.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cel mai căutat oraș din România. Se poate transforma în poarta Europei, e înconjurat de stațiuni de top și ar putea să dea lovitura în următorii ani
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Traian Băsescu și alegerile din 2004. Mărturii după două decenii
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI