STUDIU: Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice

O echipă de cercetători din Statele Unite a anunțat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
Filip Stan
21 iul. 2016, 16:09
STUDIU: Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice

Pe lângă faptul că va duce la rescrierea manualelor de medicină, această descoperire deschide și calea spre o nouă înțelegere a modului în care sistemul imunitar poate influența creierul și chiar comportamentul.

„Chiar nu aș fi crezut că mai erau structuri în organism de care să nu știm”, a comentat coordonatorul studiului care a dus la această descoperire, Jonathan Kipnis, de la Universitatea din Virginia. „Am crezut că întregul organism uman este cunoscut foarte bine”.

Descoperirea vaselor limfatice din creier a fost anunțată de un material publicat în urmă cu un an în revista Nature, însă a trecut neobservată în afara comunității neurologilor. Aceeași descoperire a revenit în atenția presei în urmă cu o săptămână, atunci când echipa coordonată de Kipnis a arătat că sistemul imunitar ar putea să ne controleze comportamentul social prin aceste vase, scrie Agerpres.

Sistemul limfatic este format din vase care transportă limfocite și alte celule imunitare în organism. Acest sistem funcționează prin asigurarea legăturii dintre țesuturi și fluxul sanguin, contribuind și la eliminarea celulelor sanguine moarte și a altor factori toxici.

Oamenii de știință au fost convinși timp de decenii că în creier nu există vase limfatice și, implicit, că acesta nu are o legătură directă cu sistemul imunitar. Bariera hematoencefalică, care are rolul de filtru pentru a împiedica pătrunderea în creier a unor substanțe toxice sau a unor germeni patogeni care se pot afla în sânge, ar fi făcut redundantă prezența sistemului limfatic la nivelul celui mai important organ.

Însă anul trecut oamenii de știință au demonstrat că lucrurile nu stau deloc așa. De fapt, vasele limfatice existau ascunse în meninge — stratul de țesut protector care îmbracă creierul. Această descoperire a fost făcută prin studierea sub microscop a meningelui de șoarece nesecvențiat. Astfel ei au descoperit că în meningele de șoarece există celule imunitare răspândite prin vase limfatice. Apoi echipa a injectat un marker colorat în șoarecii aflați sub anestezie pentru a observa modul în care vasele transportă fluidul și celule ale sistemului imunitar de-a lungul venelor în sinusuri și prin ganglionii limfatici cervicali — identificând o legătură directă între sistemul imunitar și creier.

Echipa de cercetători americani a identificat apoi vase similare și în creierul uman, după operarea unor autopsii, însă mai trebuie să determine modul în care aceste vase sunt organizate în meningele uman și care este funcția lor exactă — iar odată ce vor afla și aceste lucruri se vor deschide noi modalități de a trata grave maladii neurologice precum schizofrenia și demența.

„În cazul maladiei Alzheimer se produc niște acumulări de plăci senile în creier (plăci de beta-amiloid). S-ar putea ca aceste plăci să se acumuleze pentru că nu mai sunt eliminate în mod eficient de vasele limfatice”, a mai susținut Kipnis.

Ultimele experimente desfășurate de echipa lui Kipnis au demonstrat că prin simpla oprire a unei molecule a sistemului imunitar la șoareci comportamentul social al acestora este puternic influențat. Un astfel de șoarece refuză interacțiunea cu alți semeni, lucru care sugerează că ar putea exista o legătură între sistemul imunitar și boli precum autismul.

„Noi suntem de părere că pentru fiecare neuropatie care are și o componentă imunitară asociată, aceste vase (limfatice) ar putea juca un rol important”, a adăugat Kipnis.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor avea noroc ceresc până pe 20 aprilie. Ar putea chiar să câștige la loto
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
Cum scazi facturile la gaz şi la curent. Metodele prin care poţi economisi lunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ai prăjit cartofii greșit toată viața. Care este, de fapt, secretul
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Accident mortal la intrarea în Timișoara! Un șofer de 58 de ani a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens
Cancan.ro
Dezbrăcate în plină stradă! Vedetele din România au ieșit in ținute sexy, dar s-au și dezbrăcat și le-am văzut în
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Meniul de băuturi la nuntă: ce băuturi sunt esențiale și cum să-l planifici corect?
MediaFlux
Primul sondaj de la începutul oficial al campaniei electorale. Singurul candidat care îl poate învinge pe Simion în turul II
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale