Un studiu realizat de sociologul Gabriela Neagu în rândul elevilor de liceu s-a axat pe percepția pe care adolescenții o au despre generația părinților lor și diferențele față de generația din care fac parte. Studiul arată că tinerii consideră că generația din care fac parte părinții lor este orientată într-o mai mare măsură spre conformism: aceștia tind, în opina liceenilor, să respectă regulile, să fie harnici şi politicoşi, scrie vocea.biz.
Rugați să descrie generația din care fac parte, aceștia au menționat, mai frecvent, dorința de independență și sociabilitatea. Când a venit vorba de identificarea unor trăsături anume a generației părinților lor, tinerii au menționat cel mai frecvent preocuparea față de familie, prudența în ceea ce privește cheltuirea banilor și nivelul ridicat de stres. Ca trăsături comune cu generația părinților lor, tinerii au menționat asumarea responsabilităților.
Întrebați care consideră că sunt cauzele diferențelor de valori dintre genrația lor și generația părinților, cei mai mulți dintre tineri au indicat schimbarea regimului politic din 1989, schimbarea de mentalitate survenită de atunci și lipsa educației de partea generației părinților. O altă cauză identificată de tineri se referă la posibilitatea acestora din urmă de a călători și fenomenul general al globalizării care ar fi adus perspective și valori noi tinerilor față de generația părinților lor.
Studiul a cercetat și felul în care liceenii români se caracterizează în comparație cu tinerii din alte țări membre ale Uniunii Europene.
Astfel, adolescenții români consideră că au valori similare cu cele ale tinerilor europeni când vine vorba de relațiile cu membrii familiei, cu alți membri ai societății și ideea de respectare a drepturilor omului. Tinerii români cred, însă, că adolescenții europeni sunt la un nivel mult superior când vine vorba de protejarea mediului înconjurător, de respectul față de trecut și de ideea de corectitudine.