Studiul în cauză, citat de Wall Street Journal, arată pe de o parte că pensionarii sunt mai fericiți atunci când cheltuie. Pe de altă parte însă, mulți dintre seniori, din rândul celor care au economii, se declară extrem de prudenți, cu gândul la faptul că vor mai mult decât perioada pentru care le-ar ajunge banii puși deoparte.
În acest context, perspectiva unei vieți de 95 sau 100 de ani îi face prudenți pe mulți pensionari, care trăiesc mult sub posibilități și sunt reticenți în a-și cheltui economiile, notează hotnews.
Potrivit studiului, pensionarii căsătoriți în vârstă 65 de ani, cu economii de cel puțin 100.000 de dolari, și-au retras anual, în medie, 2,1 la sută din economii.
Un exemplu relevant este cel al lui Jay Myer, fost director de software, care a constatat că, după pensionare, el și soția lui cheltuiau lunar circa 1.800 de dolari peste ce anticipaseră. Așa stând lucrurile, soții Myer au început să analizeze atent fiecare articol de pe listele de cumpărături, inclusiv… șervețelele.
”Totul mă speria”, a mărturisit Jay Myer, referitor la constatarea celor 1.800 de dolari cheltuiți, în mod regulat, peste suma lunară anticipată.
Analizarea cheltuielilor i-a făcut pe soții Myer să facă o prioritizare care presupune inclusiv să le dea bani celor doi copii ai lor. ”Sunt la începutul carierei lor și au nevoie de bani mai mult decât noi”, a explicat Jay Myer.
Noile priorități includ, de asemenea, ca soții Myer să facă două croaziere în 2025, plus o vacanță împreună cu rudele.
Citește și Ce salariu are un asistent medical. Mulți români visează la acești bani
Pentru alți pensionari însă, retragerea de bani din conturile de pensii poate fi la fel de dureroasă cu o pierdere importantă cauzată de căderea Bursei, consideră cei de la Wall Street Journal.
Înclinația spre economisire este privită deseori drept o virtute, în timp ce cheltuielile sunt asimilate unui comportament iresponsabil, afirmă Adam Chapman, consilier financiar specializat în a-i ajuta pe pensionari să se bucure de banii de care dispun.
În opinia lui Chapman, pensionarii care se consideră cumpătați nu văd cum s-ar putea împăca această ”identitate” a lor cu ideea de a se răsfăța cu un bilet de avion la clasa întâi sau cu un ceas elegant.
”Oamenii simt că devin o persoană diferită (dacă vor cheltui – n.r.). Și se întreabă ce vor crede vecinii”, explică Adam Chapman.
Experții spun că pensionarii vor cheltui mai ușor dacă își împart economiile în conturi mai mici, fiecare cu alt scop.
De pildă, dacă un pensionar bogat are puși deoparte 300.000 de dolari în contul pentru călătorii, va cheltui mai ușor banii, iar asta relativ devreme, când nu apar probleme majore de sănătate, iar posibilitatea de a călători este mai mare.
Citește și AJUTOARE SOCIALE 2025. Câţi bani vor primi şomerii, mamele cu copii mici şi persoanele care adoptă