Studiul Confidex măsoară nivelul de încredere în economia românească al managerilor de companii. Cea mai recentă cercetare Confidex arată că deficitul bugetar, măsurile fiscale și evoluția cursului valutar sunt principalele îngrijorări pe care le au managerii de companii privind economia românească.
Conform aceleiași cercetări, mobilizarea unui volum mai mare de capital investit în companiile româneşti poate creşte competitivitatea acestora, pentru un impact pozitiv în economie, se precizează într-un comunicat, potrivit agerpres.
”Este extrem de important să aducem capital la nivelul economiei reale. Trebuie găsite căi rapide prin care să aducem acest capital în companiile româneşti, astfel încât să se dezvolte şi să devină jucători relevanţi pe pieţele externe, să devină atractive atât pentru investitorii de retail de pe Bursa de la Bucureşti, dar şi pentru investitorii instituţionali de tipul fondurilor de pensii. Această nevoie reiese din analizele noastre care au în vedere un indicator al raportului dintre investiţiile private şi PIB. Din acest punct de vedere, indicele măsurat în România este de aproximativ 12 ori mai mic decât cel din Europa şi aproximativ de două ori mai mic decât cel din Europa Centrală şi de Est, ceea ce arată că nu reuşim să mobilizăm suficient de mult capital, cât să recuperăm această diferenţă dintre noi şi restul Europei”, spune Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA şi Agista şi iniţiatorul studiului Confidex.
Deficitul bugetar, ajuns la 6,19 la sută, este un motiv principal de îngrijorare pentru managerii companiilor din România. Potrivit studiului, creşterea acestui indicator economic ar putea duce la noi măsuri de ajustare fiscală în 2025. În acest context, resorturile creşterii economice pentru anii următori trebuie identificate şi activate, iar ajustarea fiscală trebuie gestionată astfel încât impactul asupra economiei să fie cât mai redus.
Opiniile centralizate în studiu se bazau pe o ”posibilă stabilizare politică ce ar urma după încheierea ciclului electoral de la sfârşitul acestui an”.
Economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, consideră că situaţia fiscal-bugetară este ”problema cea mai mare pe care o avem în economie în momentul de faţă”.
”Întrebările care intervin sunt cum vor arăta noile măsuri fiscale şi care vor fi efectele în economie? Pentru că, dacă economia, în 2024, a crescut pe primele nouă luni ale anului doar cu 0,8 la sută faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în condiţiile în care am avut un deficit bugetar uriaş, care va fi impactul în economie odată cu implementarea acestor măsuri de reducere a acestui deficit. Ne putem aştepta ca partea de stimul fiscal să se atenueze”, spune Ionuţ Dumitru
Referitor la aşteptările economice pentru 2025, gradul de relaxare a antreprenorilor români este în scădere. Doar 29 la sută dintre participanţii la studiul Confidex s-au declarat relaxaţi, 37 la sută spun că sunt precauţi, iar 34 de procente sunt îngrijorați privind evoluţia economiei.