STUDIU: Dinozaurii au dispărut în condiţiile unei catastrofe complexe

Impactul cu un meteorit survenit în urmă cu 66 de milioane de ani, cumulat cu schimbările climatice începute dinainte și provocate de vulcanism, ar fi reușit să pună capăt lungii domnii a dinozaurilor, au afirmat marți cercetătorii americani într-un studiu publicat în revista "Nature Communications", citați de agenția France Presse (AFP).
Iulian Tudor
06 iul. 2016, 11:55
STUDIU: Dinozaurii au dispărut în condiţiile unei catastrofe complexe

La sfârșitul Cretacicului dinozaurii non-aviari și trei sferturi din speciile de viață de pe planetă au dispărut. Aceasta este o extincție în masă ale cărei cauze continuă să producă dezbateri între oamenii de știință.

Cercetătorii americani au căutat să înțeleagă ce s-a întâmplat în acel moment studiind evoluțiile geologice și din lumea animală de pe insula Seymour situată în Antarctica.

Zece dintre cele 24 de specii de moluște care populau această insulă au dispărut cu mult timp înainte de căderea meteoritului peste regiunea Yucatan din Mexic, impact prezentat de multe ori drept principala cauză a dispariției dinozaurilor, susține studiul. Dispariția acestor zece specii este legată de uriașele erupții vulcanice din Deccan (vestul Indiei), care au împrăștiat în atmosferă uriașe cantități de cenușă, de pulberi și dioxid de carbon.

Însă dispariția celorlalte 14 specii de moluște este legată de momentul în care Pământul a fost lovit de acest obiect venit din cer la sfârșitul Cretacicului. Impactul a declanșat, de asemenea, un proces de încălzire globală.

„Am stabilit că extincția în masă de la finele perioadei cretacice a fost cauzată de o combinație a activității vulcanice și impactul meteoritului, dând o dublă lovitură dinozaurilor”, consideră Sierra Petersen de Universitatea din Michigan (SUA), co-autor al studiului.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat compoziția chimică a 29 de cochilii fosilizate, ale căror organisme au trăit în perioada cuprinsă între 65,5 milioane de ani și 69 de milioane de ani pe insula Seymour.

Echipa de oameni de știință a descoperit că temperaturile din sudul oceanului Antarctic au crescut cu aproximativ 7,8 grade Celsius după erupțiile vulcanice din vestul Indiei care au durat mii de ani și au răspândit un volum uriaș de gaze toxice în aer.

Temperatura a crescut din nou brusc cu 1,1 grade Celsius aproximativ 150.000 de ani mai târziu, perioadă care corespunde cu căderea meteoritului Chicxulub din Mexic.

„Aceste noi date permit stabilirea unei legături directe între vulcanism, evenimentele consecutive impactului meteoritului și procesul de dispariției în masă — această legătură fiind reprezentată de schimbările climatice”, a explicat Sierra Petersen.

Încălzirea climatică provocată de vulcanism „ar fi putut spori presiunile asupra ecosistemului, făcându-l mai vulnerabil la sosirea meteoritului”, au dedus cercetătorii citați de agenția France Presse (AFP).

Citeşte şi Premieră ştiinţifică. Prima tumoare facială la o fosilă a fost descoperită la un dinozaur pitic din Transilvania

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni