STUDIU: Două specii de ciuperci din Antarctica pot supravieţui condiţiilor similare celor de pe Marte

Două specii de ciuperci din Antarctica au supraviețuit vreme de 18 luni în condiții similare celor de pe Marte în cadrul unui experiment desfășurat pe Stația Spațială Internațională (ISS), conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Astrobiology, transmite SPACE.com.
Filip Stan
01 feb. 2016, 16:55
STUDIU: Două specii de ciuperci din Antarctica pot supravieţui condiţiilor similare celor de pe Marte

Organisme din două specii de ciuperci microscopice, Cryomyces antarcticus și C. minteri, au fost recoltate din Valea McMurdo din Antarctica, unul dintre cele mai extreme medii de pe Pământ. Aceste ciuperci sunt organisme endolitice trăiesc în fisuri în interiorul rocilor.

În cadrul experimentului, ciupercile au fost plasate într-o platformă specială, creată de Agenția Spațială Europeană (ESA). Denumită EXPOSE-E, platforma este fixată în exteriorul Stației Spațiale. Timp de 18 luni, jumătate dintre organismele recoltate din Antarctica au fost expuse unor condiții similare celor de pe Marte — o atmosferă ce conține dioxid de carbon în proporție de 95%, cu o presiune de 1.000 de pascali (aproximativ 1% din presiunea atmosferică terestră la nivelul mării). În cursul experimentului aceste organisme au fost „bombardate” cu radiații ultraviolete. Celelalte organisme au fost păstrate ca „martori” ai experimentului, în condiții similare celor terestre, potrivit Agerpres.

După 18 luni, mai mult de jumătate dintre ciupercile expuse condițiilor de mediu de pe Marte (60%) au supraviețuit, iar oamenii de știință au remarcat că ADN-ul acestora nu a suferit mutații, conform lui Rosa de la Torre, de la Institutul Național de Tehnologie Aerospațială din Spania, coautor al acestui studiu. Mai puțin de 10% dintre aceste organisme s-au reprodus și au format noi colonii în spațiu.

Acest experiment face parte dintr-un studiu mai larg, desfășurat la bordul ISS, denumit LIFE (Lichens and Fungi Experiment), „în care am urmărit destinul mai multor tipuri de organisme endolitice pe perioade extinse de timp, în spațiu, pe platforma EXPOSE-E”, după cum a explicat Rosa de la Torre într-un comunicat.

„Rezultatele ne ajută să evaluăm posibilitatea de supraviețuire și stabilitatea genetică a microorganismelor și a bioindicatorilor la suprafața lui Marte, informații fundamentale și relevante pentru experimente viitoare concentrate asupra căutării vieții pe Planeta Roșie”, a adăugat ea.

Căutarea vieții pe Marte este o misiune de maximă prioritate pentru ESA, precum și pentru NASA. Ambele agenții doresc să lanseze în următorii ani noi rovere dotate cu arsenalul necesar pentru căutarea vieții pe Marte — roverul european ExoMars urmează să fie lansat în 2018, iar cel de la NASA, la orizontul anului 2020.

Citeşte şi

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Va facilita legătura între două județe importante și două municipii, timpul pe drum se va reduce pentru șoferi
Capital.ro
Verdict pentru alegerile prezidențiale. Ponta aruncă bomba: Schimbarea vine și în Europa și în România!
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Un moldovean pe fronturile din Ucraina: „Câmpurile sunt pline de cadavre de ruși, ucrainenii își riscă viața pentru a-și recupera morții”
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
O nouă funcție Whatsapp. Ce se schimbă pentru utilizatori
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
IG Metall cere cotă obligatorie de componente europene pentru produsele industriale
MediaFlux
Ce se întâmplă cu MAȘINILE MAI VECHI de 15 ANI! UE a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid