Studiu european. București, imperiul betoanelor. Este oraşul european cu cea mai mică suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor. Capitala încalcă Constituția

Un studiu al Comisiei Europene confirmă o situație absolut îngrijorătoare, București este orașul cu cea mai mică suprafață cu spații verzi pe cap de locuitor.
Ruxandra Rădulescu
10 iul. 2021, 17:22
Studiu european. București, imperiul betoanelor. Este oraşul european cu cea mai mică suprafaţă de spaţii verzi pe cap de locuitor. Capitala încalcă Constituția

Studiu European. Un studiu al Comisiei Europene atrage atenția asupra faptului că Bucureștiul este orașul cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor, astfel Capitala este sub limita setată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit statisticilor INS, în ultimii 25 de ani, suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti s-a redus cu aproximativ 7%,  în timp ce la nivel european spațiile verzi pe cap de locuitor au crescut cu 38%.

La momentul de față, situația Bucureștiului este mai sumbră ca oricând în ceea ce privește zonele cu spații verzi, Capitala încalcă legislaţia naţională de mediu privind asigurarea unui spaţiu verde de minimum 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Capitala a ajusn nu numai să încalce regulile OMS ci este un oraş care încalcă inclusiv Constituția României,  în contextul în care nu asigură dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic, așa cum prevede legea.

Reprezentatul Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate a declarat că Bucureștiul se confrută într-adevăr cu o mare problemă când vine vorba de numărul redus de parcuri și grădini păublice, unde cetățenii pot socializa.

 

„Bucureştiul în momentul de faţă are o problemă destul de mare în ceea ce priveşte spaţiul public, atât ca suprafaţă pe cap de locuitor (suntem capitala cu cel mai scăzut număr de metri pătraţi de parcuri şi grădini publice), cât şi ca lipsă de pieţe publice în care oamenii să se întâlnească, să privească, să vorbească“, spune Alberto Groşescu, dorector executiv al ARCEN – Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate.

ARCEN se implică activ în valorificarea potenţialului educativ şi recreativ al oraşului, precum şi în îmbunătățirea legislaţiei pentru a proteja patrimoniul urban şi zonelor istorice ale Bucureştiului, de rechinii imobiliari. O cunoscută inițiativă ARCEN este proiectul Străzilor Deschise, aflat în plină desfășurare, între 29 mai până pe 17 octombrie şi care a pus la dispoziția cetățenilor zone pietonale pe bulevardele din centrul orașului.

Studiu european scoate la iveală felul în care Capitala încalcă Constituția României

Potrivit studiului condus de Comisia Europeană, Bucureștiul a mai rămas cu doar 7,1 metri pătrați de spaţiu verde pentru fiecare locutior, în timp ce, capitala Bulgariei, Sofia are 14,4 metri pătraţi, iar Budapesta 16,1 metri pătraţi. La polul opus se află orașele din nord unde capitala Suediei, Stockholm, pune la dispoziția cetățenilor o suprafaţă de verde de 41,6 mp pe cap de locuitor.

Prima consecință a lipsei de spații verzi este poluarea. Astfel, anul trecut Capitala a fost amendată pentru nivelul de aer poluat din atmosferă. De asemenea Garda de Mediu a amnedat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei pentru lipsa Registrului Spaţiilor Verzi, instrument obligatoriu de indexare a spaţiilor verzi.

Sancțiunea Gardei de Mediu a scos la iveală că Primăria Capitalei nu știe nici măcar câte spaţii verzi există în oraș, ceea ce face imposibilă gestionarea acestora înr-o manieră corectă. Potrivit Ministerului Mediului la acel moment, Bucureştiul ar fi avut o suprafaţă de spaţiu verde de 8,89 de metri pătraţi pe cap de locuitor, ceea ce este mult sub limita impusă de OUG 195/2005 privind protecţia mediului care prevede o suprafaţă minimă obligatorie de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Situația spaților verzi din Capitală încalcă articolul 35 din Constituția României, care prevede dreptul la mediu sănătos. „Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjutăror sănătos şi echilibrat ecologic“, se arată în textul Constituţiei, conform ZF.

 

 

 

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii