Studiu European. Un studiu al Comisiei Europene atrage atenția asupra faptului că Bucureștiul este orașul cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor, astfel Capitala este sub limita setată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit statisticilor INS, în ultimii 25 de ani, suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti s-a redus cu aproximativ 7%, în timp ce la nivel european spațiile verzi pe cap de locuitor au crescut cu 38%.
La momentul de față, situația Bucureștiului este mai sumbră ca oricând în ceea ce privește zonele cu spații verzi, Capitala încalcă legislaţia naţională de mediu privind asigurarea unui spaţiu verde de minimum 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.
Capitala a ajusn nu numai să încalce regulile OMS ci este un oraş care încalcă inclusiv Constituția României, în contextul în care nu asigură dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic, așa cum prevede legea.
Reprezentatul Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate a declarat că Bucureștiul se confrută într-adevăr cu o mare problemă când vine vorba de numărul redus de parcuri și grădini păublice, unde cetățenii pot socializa.
„Bucureştiul în momentul de faţă are o problemă destul de mare în ceea ce priveşte spaţiul public, atât ca suprafaţă pe cap de locuitor (suntem capitala cu cel mai scăzut număr de metri pătraţi de parcuri şi grădini publice), cât şi ca lipsă de pieţe publice în care oamenii să se întâlnească, să privească, să vorbească“, spune Alberto Groşescu, dorector executiv al ARCEN – Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate.
ARCEN se implică activ în valorificarea potenţialului educativ şi recreativ al oraşului, precum şi în îmbunătățirea legislaţiei pentru a proteja patrimoniul urban şi zonelor istorice ale Bucureştiului, de rechinii imobiliari. O cunoscută inițiativă ARCEN este proiectul Străzilor Deschise, aflat în plină desfășurare, între 29 mai până pe 17 octombrie şi care a pus la dispoziția cetățenilor zone pietonale pe bulevardele din centrul orașului.
Potrivit studiului condus de Comisia Europeană, Bucureștiul a mai rămas cu doar 7,1 metri pătrați de spaţiu verde pentru fiecare locutior, în timp ce, capitala Bulgariei, Sofia are 14,4 metri pătraţi, iar Budapesta 16,1 metri pătraţi. La polul opus se află orașele din nord unde capitala Suediei, Stockholm, pune la dispoziția cetățenilor o suprafaţă de verde de 41,6 mp pe cap de locuitor.
Prima consecință a lipsei de spații verzi este poluarea. Astfel, anul trecut Capitala a fost amendată pentru nivelul de aer poluat din atmosferă. De asemenea Garda de Mediu a amnedat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei pentru lipsa Registrului Spaţiilor Verzi, instrument obligatoriu de indexare a spaţiilor verzi.
Sancțiunea Gardei de Mediu a scos la iveală că Primăria Capitalei nu știe nici măcar câte spaţii verzi există în oraș, ceea ce face imposibilă gestionarea acestora înr-o manieră corectă. Potrivit Ministerului Mediului la acel moment, Bucureştiul ar fi avut o suprafaţă de spaţiu verde de 8,89 de metri pătraţi pe cap de locuitor, ceea ce este mult sub limita impusă de OUG 195/2005 privind protecţia mediului care prevede o suprafaţă minimă obligatorie de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.
Situația spaților verzi din Capitală încalcă articolul 35 din Constituția României, care prevede dreptul la mediu sănătos. „Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjutăror sănătos şi echilibrat ecologic“, se arată în textul Constituţiei, conform ZF.