STUDIU: Exerciţiile fizice pot îmbunătăţi flora intestinală, independent de alimentaţie

Exercițiile fizice pot schimba compoziția florei intestinale independent de alimentație, conform unui studiu efectuat la Universitatea din Illinois (UI), Statele Unite, citat luni de Xinhua.
Alina Costache
05 dec. 2017, 15:43
STUDIU: Exerciţiile fizice pot îmbunătăţi flora intestinală, independent de alimentaţie

Oameni de știință de la UI au realizat două studii, unul pe șoareci și al doilea pe subiecți umani, cele două cercetări fiind concepute pentru a identifica modificările pe care exercițiile fizice le produc la nivelul florei intestinale și pentru a le izola de alți factori, precum dieta sau administrarea de antibiotice, care pot afecta microbiota intestinală.

În cadrul primului studiu, oamenii de știință au transplantat materii fecale de la șoareci activi fizic și sedentari în colonul unor exemplare sedentare fără bacterii, crescute în incinte sterile, care nu aveau propria floră intestinală.

În cel de-al doilea studiu, echipa de cercetători a monitorizat schimbările la nivelul compoziției microbiotei intestinale a unor subiecți umani care au făcut tranziția de la un stil de viață sedentar la unul mai activ și invers.

În cadrul cercetării realizate pe șoareci, modificările la nivelul florei intestinale a beneficiarilor le-au reflectat pe cele prezente la donatori, cu diferențe clare între exemplarele care primeau microbii de la rozătoarele active și cei cărora le erau administrați de la șoarecii sedentari. Beneficiarii microbilor de la șoarecii activi au avut un procent mai mare de microbi producători de butirat — un acid gras cu lanț molecular scurt care stimulează celulele intestinale sănătoase, reduce inflamația și generează energie pentru gazdă. În plus, aceștia păreau a fi mai rezistenți la colita ulcerativă, o boală inflamatorie a intestinului. ”S-a observat o reducere a inflamației și o creștere a moleculelor regenerative ce contribuie la vindecarea rapidă”, a declarat Jacob Allen, cercetător în cadrul Nationwide Children’s Hospital din Columbus, Ohio.

În cazul cercetării realizate pe subiecți umani, cercetătorii au recrutat 32 de adulți, dintre care 18 cu corp atletic și 14 obezi, de la care au prelevat probe din microbiota intestinală. Ulterior, aceștia au început un program de exerciții fizice constând în 30-60 de minute de activități cardiovasculare practicate de trei ori pe săptămână, timp de șase săptămâni. La sfârșitul intervalului, oamenii de știință au prelevat din nou probe din flora intestinală a participanților, același lucru fiind repetat după alte șase săptămâni în care subiecții au avut un stil de viață sedentar. Pe parcursul studiului, participanții și-au menținut obiceiurile alimentare.

În urma programului de exerciții fizice, s-a observat o creștere a concentrației de acizi grași cu lanț scurt, în special butirat. Nivelul acestora a scăzut după ce participanții au revenit la o viață sedentară. Testele genetice ale microbiotei au confirmat că acest lucru a coincis cu modificări în ceea ce privește proporția de microbi producători de butirat și alți acizi grași cu lanț molecular scurt. Creșterea cea mai însemnată a fost observată la participanții slabi, care aveau de la începutul studiului o concentrație mică de acizi grași cu lanț scurt. În cazul subiecților obezi, s-a evidențiat doar o creștere modestă.

”Concluzia este că există diferențe evidente în ceea ce privește modul în care flora intestinală răspunde la exercițiile fizice în cazul unei persoane obeze în comparație cu una slabă”, a declarat Jeffrey Woods, profesor în cadrul UI. ”Mai avem mult de muncă pentru a afla motivul”, a adăugat acesta.

Citeşte şi 14 boli pe care iaurtul le vindecă. Iată de ce trebuie să-l consumi zilnic

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii, în fața unui eveniment istoric. Se întâmplă pe 31 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tensiuni Diplomatice Între Ucraina și SUA: Zelenski, Dispuns să Renunțe la Funcție pentru Pace
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!