Studiul a fost făcut de o echipă de cercetători de la Institutul Kenyon din Ierusalim (KI) și de la Centrul de Cercetare și Inovare Maccabi din Tel Aviv (KSM). Cercetătorii au comparat incidența infecțiilor în rândul persoanelor care s-au inoculat anti-Covid la începutul campaniei de vaccinare din Israel (ianuarie și februarie) și printre cei care s-au vaccinat două luni mai târziu (martie și aprilie).
Studiul, care a fost publicat în revista Nature, a analizat peste 1,3 milioane de fişe medicale ale persoanelor care s-au vaccinat cu Pfizer.
Riscul a fost mult mai mare pentru persoanele care s-au vaccinat mai devreme şi un trend de risc mai ridicat de spitalizare.
Vârsta nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacităţii vaccinului. Protecţia a scăzut pentru toată lumea, nu doar pentru bătrâni. „Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, a spus dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.
Israel e prima ţară care a introdus doza a treia de vaccin anti-Covid, în luna iulie. S-a luat decizia ulterior ca vaccinarea să fie pentru toate persoanele de peste 12 ani. Până acum, patru milioane de israelieni s-au vaccinat cu doza a treia.
Dr. Barak Mizrahi a explicat că eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut tot mai mult cu cât a trecut mai multă vreme de la doza a doua.
Studiul a fost făcut în perioada în care noua variantă Delta mai infecțioasă a coronavirusului se răspândea în Israel, mulți speculând încă de atunci că aceasta ar fi responsabilă de recrudescența cazurilor în Israel.
Mizrahi spune că este dificil de spus în acest moment dacă doza a treia va oferi o imunitate mai de durată. „Nu cred că ne va lua atât de mult timp să aflăm”, a adăugat el.